ÎN PRIMUL TRIMESTRU, PRODUSUL INTERN BRUT A CRESCUT CU PESTE 5%

Distribuie pe:

Institutul Național de Statistică (INS) informează că, în primul trimestru din acest an, Produsul Intern Brut (PIB) al României a crescut cu 5,1% față de trimestrul întâi din anul 2018.

“Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 253,628 miliarde lei prețuri curente, în creștere (în termeni reali) cu 1,3% față de trimestrul IV 2018 și în creștere cu 5,1% față de trimestrul I 2018.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul I 2019 a fost de 202,848 miliarde lei prețuri curente, în creștere, în termeni reali, cu 5% față de trimestrul I 2018.

La creșterea PIB, în trimestrul I 2019 față de trimestrul I 2018, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contribuții pozitive mai importante având următoarele ramuri: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transport și depozitare, hoteluri și restaurante (+1,3%), cu o pondere de 20% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 6,7%.

De asemenea, la creșterea PIB au contribuit informațiile și comunicațiile (+0,6%), cu o pondere de 5,9% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 10,8%, activitățile profesionale, științifice și tehnice, activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+0,6%), cu o pondere de 6,5% la formarea PIB și care au înregistrat o creștere a volumului de activitate cu 9,5%.

Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal, cheltuielii pentru consumul final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 6,7%, contribuind cu 4,3% la creșterea PIB, formării brute de capital fix, al cărei volum s-a majorat cu 5,4%, contribuind cu 0,9% la creșterea PIB; cheltuielii pentru consumul final al administrațiilor publice, al cărei volum s-a majorat cu 3,8%, contribuind cu 0,7% la creșterea PIB.

O contribuție negativă la creșterea PIB a avut-o exportul net (-3,3%), consecință a creșterii mult mai accentuate a volumului importurilor de bunuri și servicii comparativ cu cel al exporturilor de bunuri și servicii “, precizează INS.

 

Lasă un comentariu