LA LUDUȘ ȘI CECĂLACA, CEREMONIALE MILITARE RELIGIOASE, DE ZIUA EROILOR

Distribuie pe:

Joi, 6 iunie 2019, în Sfânta zi a Înălțării Domnului și Zi a Eroilor, memoria eroilor și a martirilor români din toate timpurile a fost cinstită și la Luduș. După Sfânta Liturghie, au oficiat slujbe de pomenire preotul greco-catolic Sorin Russu, în Biserica “Sfântul Petru”, preoții ortodocși Ilie Dăian, la Monumentul Eroilor, din cartierul “Dacia”, Mihail Cercel, în Biserica “Sfântul Ierarh Nicolae”, Viorel Ormenișan, în Biserica “Sfinții Martiri Brâncoveni”, Constantin Savu, în Biserica “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”. Ceremonialul militar religios, de la Monumentul Eroilor, din cartierul Gheja, a fost organizat de Primăria orașului, Protopopiatul Ortodox Luduș și unitățile militare ludușene din structurile Ministerului de Interne și Poliției Locale. Slujba religioasă a fost oficiată de părintele protopop Lucian Voșloban, împreună cu preoții ortodocși Valer Moldovan și Viorel Ormenișan, ajutați de cântărețul bisericesc prof. Emil Stan. Colonelul (r) Sever Popovici, președinte al subfilialei Luduș a ANVR, i-a elogiat pe eroii români, cunoscuți și necunoscuți, care și-au dat viața în timpul nenumăratelor bătălii pentru libertatea voievodatelor românești, a Principatelor Române, pentru independența Regatului României, în Marele Război (1914-1918) pentru unitatea tuturor românilor, în Al Doilea Război Mondial (1939-1945), pentru refacerea unității naționale, pentru o Europă a statelor suverane democratice. Continuând tradiția, de trei ori au fost pomeniți nominal toți eroii ghejeni. La Monumentul lor, au depus coroane ale recunoștinței reprezentanții Primăriei Luduș, Asociațiilor Naționale ale Veteranilor de Război, Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, “Cultului Eroilor”, Jandarmeriei și Poliției Naționale, unităților de învățământ din oraș, Spitalului Orășenesc “Dr. Valer Russu”, Societății Comerciale Tereos Fabrica de Zahăr Luduș, Companiei “Aquaserv” Mureș, organizațiilor locale ale PSD, UDMR și PNL, precum și din partea numeroșilor nepoți și urmași ai eroilor Baghiu Lazăr și Mâlnă Gheorghe.

De la Gheja, delegațiile Primăriei Luduș, Protopopiatului Ortodox Luduș, Asociațiilor Naționale ale Veteranilor de Război și Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, subfiliala Luduș, Asociației Naționale “Cultul Eroilor”, filiala Mureș, au participat, în aceeași zi, începând cu ora 14, în coordonarea consilierilor prof. Liviu Botezan și jurist Sebastian Căpușan, la ceremonialul militar religios care a avut loc la Monumentul Eroilor, din satul Cecălaca, comuna Ațintiș, în prezența românilor localnici, a elevilor de la Școala Primară din sat și a primarului comunei Ațintiș, domnul Halmagy Zoltan.

În aplauzele întregii asistențe, col. (r) Ioan Cocian i-a înmânat domnului Marian Balea, din Luduș, Diploma Aniversară “Centenarul Marii Uniri”, conferită de filiala Mureș a Asociației Naționale “Cultul Eroilor”.

În acordurile Imnului Eroilor, la Monument au fost depuse coroane ale recunoștinței din partea Primăriei Ațintiș, Primăriei Luduș, ANVR-ANCMRR Luduș, Cultul Eroilor, filiala Mureș, Școlii Gimnaziale Ațintiș și organizației locale a PNL.

Domnul Marian Balea și elevii școlilor din Cecălaca și Ațintiș, îndrumați de doamnele învățătoare și prof. Ioan Șopterean au susținut un emoționant program de poezii și cântece patriotice. Emoționantă a fost și prezența col. (r) Vasile Orosan, reîntors în satul natal, după o carieră de 29 de ani ca militar profesionist în Ministerul Apărării Naționale.

De la Monumentul Eroilor, toți participanții s-au îndreptat spre Cimitirul satului, de lângă Biserică. Acolo, au participat la slujba de sfințire a mormântului comun, reamenajat la inițiativa prof. Liviu Botezan, fiu al satului, și prin grija Primăriei Ațintiș, pe locul în care, în anul 1944 au fost înhumați 9 eroi ai Armatei Române, căzuți la datorie, în timpul luptelor din zona Cecălaca-Luduș-Sărmașu pentru dezrobirea și reîntregirea României.

Lasă un comentariu