CUM SĂ FACEȚI FAȚĂ CANICULEI

Temperaturile ridicate, alături de disconfortul pe care îl produc, reprezintă o adevărată amenințare pentru sănătatea sau chiar viața populației.

Pentru prevenirea efectelor cauzate de temperaturile ridicate, se recomandă:

- evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11.00-18.00, când temperaturile ating valori maxime (în acest mod scade și riscul de cancer cutanat);

- folosirea mijloacelor de protecție (pălării, ochelari de soare, umbrele) și purtarea hainelor subțiri, lejere, confecționate din țesături naturale, în culori deschise;

- consumarea zilnică a 1,5-2 litri de lichide, constând în ceaiuri, sucuri dulci, apă minerală etc.; se recomandă consumul unui pahar de lichid la fiecare 15-20 minute, fără a aștepta să apară senzația de sete;

- evitarea consumului de alcool deoarece favorizează deshidratarea;

- evitarea băuturilor cu conținut ridicat de cofeină (cafea, cola) și a băuturilor carbogazoase deoarece acestea sunt diuretice;

- consumarea de alimente ușoare și proaspete, în special legume și fructe bine spălate, evitând pe cât posibil alimentele bogate în grăsimi și alimente ușor perisabile;

- evitarea eforturilor fizice susținute în perioada zilei în care temperaturile ating valori mari;

- dușuri frecvente cu apă la temperatură moderată;

- limitarea creșterii temperaturii în încăperi prin: închiderea ferestrelor expuse la soare pe perioada zilei, aerisirea camerelor seara, noaptea și dimineața devreme, tragerea jaluzelelor/draperiilor;

- reglarea aparatului de aer condiționat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade Celsius mai mică decât temperatura ambientală.

Cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii, pacienții cu afecțiuni respiratorii, cardiovasculare și neurologice, care trebuie să fie și cei mai precauți.

Lasă un comentariu