VINERI, 21 IUNIE, CEA MAI LUNGĂ ZI DIN AN!

Distribuie pe:

Chiar dacă, de săptămâni bune, suportăm temperaturi caniculare, vara astronomică debutează de-abia în jurul datei de 21 iunie, odată cu momentul solstițiului de vară, când se înregistrează cea mai lungă zi din an și, respectiv, cea mai scurtă noapte, longitudinea astronomică a Soarelui fiind de 90 de grade.

Potrivit Observatorului Astronomic “Amiral Vasile Urseanu” din București, Pământul execută, atât o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui, cât și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor păstrează o poziție fixă în spațiu, ea fiind înclinată pe planul orbitei Pământului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorită acestui fenomen, cele două emisfere terestre sunt iluminate de Soare inegal în decurs de un an, fapt ce generează la latitudinile medii inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

La momentul solstițiului de vară, Soarele se va afla la 23° 27' distanță unghiulară nord fața de ecuatorul ceresc, el descriind mișcarea diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului. Denumirea de solstițiu (Soarele stă) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia.

Pentru latitudinea medie a țării noastre, Soarele se află la culminație, vineri, 21 iunie 2019, la ora 18.54, când durata zilei are cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore și 32 de minute, durata nopții fiind de numai 8 ore și 28 de minute.

După momentul solstițiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar cea a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă, când se înregistrează cea mai scurtă zi din an și cea mai lungă noapte.

Până atunci, vom trece și prin echinocțiul de toamnă (în jurul datei de 21 septembrie), când durata zilei va fi egală cu durata nopții.

În credința populară românească, solstițiul de vară este marcat, în special, de sărbătoarea Sânzienelor, când ielele bune încep să umble pe pământ și în văzduh.

Ele aduc belșug și contribuie la crearea și închegarea relațiilor amoroase. Este noaptea în care fetele își visează alesul. În general, solstițiul de vară este înconjurat de o aură de mister benefică, de magie și descântece, iar cei care nu respectă Sânzienele se pot aștepta la răzbunare din partea acestora.

 

Lasă un comentariu