ÎN PERSPECTIVĂ, LA CIMITIRUL DIN VALEA UZULUI - CAPELĂ CATOLICĂ, FINANȚATĂ DE BUDAPESTA

Distribuie pe:

Reprezentanții Mișcării “Mi Hazánk” (“Patria Noastră”) au anunțat că vor înainta o propunere de modificare a bugetului în vederea construirii, cu sprijinul statului maghiar, a unei capele catolice în cimitirul militar din Valea Uzului, a anunțat vicepreședintele formațiunii, miercuri, la Budapesta, informează MTI.

Inițiatorii vor solicita Parlamentului din țara vecină să voteze alocarea a 50 de milioane de forinți (aprox. 150.000 de euro) pentru construirea capelei, deoarece, în opinia lor, statul ungar trebuie să proclame, și prin sprijinirea acestei propuneri, că “românii nu au ce căuta în cimitir; măcar morții să nu ni-i fure”. Aceștia au mai specificat că inițiativa lor a fost determinată de faptul că un deputat român a solicitat sprijinul Guvernului României pentru a construi o capelă ortodoxă românească în cimitirul militar din Valea Uzului. Or, “ca urmare a expansiunii românești”, în România se inaugurează câte o biserică ortodoxă românească la fiecare două zile. La această expansiune asistă și ministrul ungar de externe, atunci când a acceptat, fără nici un cuvânt, ca cimitirul să devină proprietate a statului român, în timp ce UDMR se opune acestui lucru, a spus Novák Elõd, vicepreședintele Mișcării “Mi Hazánk”.

Acesta a mai anunțat că partidul său a lansat o campanie internațională intitulată “Fă ceva împotriva urii îndreptate asupra maghiarilor!”. Ca prim pas, petiția lor referitoare la profanarea cimitirului militar din Valea Uzului a fost transmisă șefilor misiunilor diplomatice străine din Budapesta.

Partidul “Mi Hazánk” (format din foști membri ai formațiunii politice de opoziție Jobbik) solicită, în continuare, expulzarea din Ungaria a ambasadorului României și revizuirea Tratatului de bază româno-maghiar, notează sursa citată.

Lasă un comentariu