CONDUCEREA UDMR, “MUȘTRULUITĂ” DE STUDENȚII MEDICINIȘTI MAGHIARI

Distribuie pe:

Reprezentanții Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu-Mureș (UMFST) și cei ai liniei de studii maghiare au reluat, vineri, 21 iunie, - în prezența președintelui UDMR, Kelemen Hunor - negocierile privind viitorul învățământului medical în limba maghiară, informează MTI.

Profesorul Szabó Béla, șeful liniei de studii maghiare, a declarat că rectorul Universității, Leonard Azamfirei, a propus crearea unui singur departament (preclinic) maghiar în locul celor trei departamente solicitate de cadrele didactice și studenții maghiari, în condițiile în care Universitatea a înființat o facultate autonomă, fără niciun fel de impediment, pentru învățământul medical cu predare în limba engleză.

Pentru linia de studii maghiare ar putea fi evidentă o soluție liniștitoare dacă formarea medicilor și farmaciștilor s-ar realiza într-o facultate autonomă, dar “minimul” ar fi formarea departamentelor autonome, demult solicitate, a explicat Szabo, adăugând că, de fapt, acesta ar fi statutul care ar fi trebuit implementat în baza Legii învățământului, încă din 2011, pe vremea când instituția purta numele de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu-Mureș. Or, a mai precizat acesta, “când a început scandalul UMF Târgu-Mureș (2011), numărul studenților maghiari era de 40%, iar cel al cadrelor noastre didactice de 30%. Până la fuziunea de anul trecut (cu Universitatea “Petru Maior”, unde predarea era exclusiv în limba română), numărul studenților noștri a scăzut la 30%, iar astăzi maghiarii reprezintă 18-19% din totalul Universității”.

La discuțiile anterioare, rectorul i-ar fi acuzat pe profesorii maghiari de faptul că au boicotat ședințele Senatului Universității, motiv pentru care instituția a luat numele omului de știință american de origine română, laureat al Premiului Nobel, medicul George Emil Palade, neținându-se cont de solicitările liniei maghiare, ca instituția să poarte și numele neurologului Miskolczy Dezsõ, fost profesor al universității.

În replică, rectorul Azamfirei a precizat că profesorii maghiari și reprezentanții studenților, care protestează împotriva conducerii Universității pentru neluarea în considerare a solicitărilor acestora, nu au mai participat la nicio întrunire a Senatului, începând din aprilie 2018.

Tot vineri, înainte de începerea negocierilor, studenții maghiari din cadrul UMFST au trimis două scrisori deschise, către rectorul universității și către conducerea UDMR, arătând că, în opinia lor, este vorba de “un conflict etnic creat artificial”, iar “neînființarea în cadrul Universității a unei facultăți cu predare în limba maghiară se datorează, în parte, actualei conduceri UMF, dar și ineficienței modului în care politicienii UDMR au gestionat cazul” (...).

“Atitudinea conducerii fostei UMF, în prezent Universității “Emil Palade”, față de respectarea legilor în vigoare, relevă multe despre starea democrației în România, precum și despre faptul că fosta și actuala elită politică nu au reușit să depolitizeze instituțiile statului. În același timp, arată că lobby-ul politic al UDMR-ului nu este eficient, este nevoie de introducerea unor metode noi, de un lobby politic diferit (...).

Din 2011, politicienii UDMR nu au reușit să întreprindă acțiuni eficiente împotriva rectorului UMF, nu l-au confruntat din cauza neaplicării legislației în vigoare, adică din cauza neînființării unei facultăți cu predare în limba maghiară (...). În prezent, în calitate de unic partid maghiar, UDMR, fiind în poziție de monopol care reprezintă interesele comunității maghiare din România, a susținut actualul guvern PSD-ALDE până la jumătatea lunii mai. Nici acest parteneriat politic nu a fost suficient pentru înființarea unei facultăți cu predare în limba maghiară la UMF, în prezent Universitatea “Emil Palade”. Pe lângă faptul că rectorul și conducerea universității au reușit să stopeze înființarea facultății cu predare în limba maghiară, la rândul ei, și UDMR este responsabilă de acest lucru, nu a cerut respectarea statului de drept și a legilor care permiteau acest lucru. Ar fi fost important să fie implicați profesioniști în lobby-ul politic care cunosc modalitatea prin care se pot iniția proceduri legale, menite să susțină cazul înființării facultății cu predare în limba maghiară. În absența acestora, reprezentarea politică a comunității maghiare a formulat și a publicat o sumedenie de declarații politice, atât în presa maghiară, română și străină, dar acestea nu au fost urmate de acțiuni politice eficiente (...) Luptele, negocierile au rămas la nivelul cuvintelor, rareori am văzut la universitatea noastră specialiști care să negocieze, și care să fi fost mandatați de UDMR să pună în aplicare drepturile comunității maghiare, deși ar fi putut fi plătiți ușor din banii primiți de UDMR pentru sprijinirea intereselor comunității maghiare.

Acum a devenit evident faptul că, comunicarea politică și dorința de a obține cât mai multe voturi nu este eficientă, în consecință, considerăm că este important ca în cazul fostei UMF să fie cerut respectarea statului de drept, să fie introduse metode eficiente de lobby politic, să existe o strategie bine gândită, care să sprijine crearea unei facultăți cu predare în limba maghiară în cadrul universității actuale și în niciun caz să nu ducă la crearea unei noi universități cu predare în limba maghiară. Pentru noi, UMF este un bastion puternic și important al comunității maghiare din România, pe care dorim să-l protejăm cu orice preț”, scriu studenții maghiari.

Lasă un comentariu