DECLARAȚIE ETNICĂ A PREȘEDINTELUI C.J. MUREȘ

Distribuie pe:

În aceste zile au fost distribuite în cutiile poștale niște pliante, reproducând un articol intitulat “Târgu-Mureș merită mai mult!” și semnat de Péter Ferenc, președintele Organizației județene Mureș a UDMR. Pliantul are ca titlu: “Declarația etnică a celui «înscăunat» cu votul românilor, drept președinte al Consiliului Județean Mureș! Omul care ar trebui să apere deopotrivă interesele tuturor cetățenilor (români și maghiari)!”

Vă prezentăm textul, precum și punctul de vedere al primarului Dorin Florea.

C.V., I.S.

 

“Pentru mine, ca lider al Organizației Mureș a UDMR, este clar: noi înșine trebuie să fim schimbarea”

“Târgu-Mureșul merită mai mult! Nu ne putem permite ca interesele celei mai mari comunități maghiare din Transilvania să aibă de suferit, pentru câțiva politicieni locali care au viziunea redusă de propriile ambiții politice. Cea mai importantă sarcină a UDMR este să ajute maghiarii în reprezentarea și validarea intereselor lor. Să fie clar pentru toată lumea: UDMR nu dă drumul din mână nici organizatorilor Vâltorii Mureșene, nici reprezentanților altor cazuri importante maghiare în județul Mureș! Cei care spun sau cred astfel de lucruri, sunt lideri iresponsabili, nu sunt conștienți de angajamentele, valorile și principiile Uniunii. După două decenii, astăzi, știm deja exact că așteptările comunității maghiare nu au fost niciodată importante pentru primarul Târgu-Mureșului și echipa sa. Declarațiile sale nu au fost altceva decât lozinci ieftine, iar gesturile sale, niște manifestări teatrale. Unicul lui scop a fost să-și păstreze poziția de putere și influență economică. Astăzi, toate semnele arată că la anul chiar se poate întâmpla schimbarea în conducerea orașului. Pentru mine, ca lider al Organizației Mureș a UDMR, este clar: noi înșine trebuie să fim schimbarea. După 20 de ani de “eră Florea” numai așa putem fi siguri că noi vom fi declanșatorii și încurajatorii schimbării, nu numai vizualizatorii acesteia. Consider că Târgu-Mureșul merită mai mult! Din toate punctele de vedere. Maghiarimea din Târgu-Mureș poate fi din nou comunitate politică puternică și unită. Drumul până acolo trebuie pietruit de către noi, politicienii UDMR. După părerea mea asta este un minim național, al cărui hazard de orice fel nu poate fi fără consecințe. Péter Ferenc, președinte UDMR Mureș.”

 

Dr. Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureș: “Observ că tot mai mulți maghiari doresc altceva și nu rămân tributari acelorași lozinci anacronice și păguboase...”

Declarațiile domnului Péter Ferenc nu constituie o noutate pentru mine. Este tipic și tras la indigo după lecțiile însușite la partid. Ce îmi stârnește un zâmbet ironic este poziția din care o face, dedublat, de data aceasta, în mare lider de partid.

Păcat că nu își definește de fiecare dată postura din care vorbește: cea în calitate de mare conducător de partid, în numele politicienilor maghiari, sau cea în calitate de președinte al Consiliului Județean Mureș.

Îndemnurile de mare ayatolah și sfaturile de neprețuit, aparent docte, ale liderului UDMR Mureș contrastează cu modul în care a fost numit în funcția de președinte al CJ Mureș, în urma unor trocuri politice ieftine, cu votul românilor cărora trebuie să le explice acum acest îndemn etnic.

Modul de gândire, exprimare și manifestare îl caracterizează pe deplin și care este mult diferit față de felul meu de a fi. Recunosc acest lucru, pentru că dacă ne-am compara studiile, locurile de muncă și tot ce am făcut în viață fiecare, s-ar vedea că există o mare diferență. Voi face întotdeauna deosebirea între cei ce nu fac nimic și cei care realizează ceva pentru semenii noștri, cu dăruire și responsabilitate, adevăratele valori pe care oamenii le așteaptă. Observ că tot mai mulți maghiari doresc altceva și nu rămân tributari acelorași lozinci anacronice și păguboase.

Sunt obișnuit cu astfel de maculări care ies din laboratoarele sau din tenebrele așa-zisului politic. Lipsa oricăror fapte administrative din ultimii trei ani de mandat ai domnului Péter Ferenc față de ceea ce am realizat eu în Târgu-Mureș cred că spune totul!

Rămân adeptul ideii că administrația se face pentru oameni și cu bucuria că întreaga mea activitate a fost îndreptată spre toți cetățenii, indiferent de etnie. Motivul pentru care cred că orașul a pornit pe un drum bun reiese și din atitudinea unor reprezentanți ai etniei maghiare, care au ales să susțină proiectele orașului aflate în interesul tuturor, proiecte care vor aduce prosperitate și care vor reda demnitatea locuitorilor. Toate acestea vin să contrasteze cu cei care au adus în permanență injurii, acuze și care și-au urmărit interesele proprii, ajungând să blocheze marile proiecte ale orașului.

Ce mă bucură pe mine este dialogul pe care îl am cu cei din comunitate, un dialog normal și civilizat, iar cel pe care îl vedeți la personaje precum liderul UDMR Mureș aparține acelora care au ca scop goana după vot sau goana după asigurarea unor funcții și a locurilor de muncă liniștite.

Cât privește îngrijorarea unora de a numi pe oricine în locul meu, le transmit doar atât: să se liniștească și să mediteze la clasica zicală: “Câinele moare de drum lung și p....*de grija altuia”.

*Evident că “p” vine de la președintele Consiliului Județean Mureș.

Lasă un comentariu