ZIUA DRAPELULUI NAȚIONAL, SĂRBĂTORITĂ LA TÂRGU-MUREȘ

Distribuie pe:

Un steag sfințit, miercuri dimineață, în cadrul unei slujbe religioase în Catedrala “Înălțarea Domnului” a fost arborat pe catarg în Cetatea Medievală din Târgu-Mureș de Ziua Drapelului Național, în cadrul unui ceremonial militar.

Potrivit comandantului al Comenduirii de Garnizoană, locotenent-colonel Sergiu-Petru Colceriu, evenimentul a cuprins două momente, unul de coborâre a drapelului vechi, cu o seară înainte, iar unul de înălțare a unui nou drapel național.

Drapelul nou, care a fost înălțat, miercuri, pe catarg, a fost introdus cu o seară înainte în Catedrala Mare, unde a rămas peste noapte, iar acesta a fost sfințit în dimineața dinaintea evenimentului de către preotul paroh.

În timpul ceremoniei publice care s-a derulat pe platoul din proximitatea Bastionului Dogarilor din Cetatea Medievală, noul drapel a fost adus de către garda purtătoare pe un traseu delimitat de șirurile de onoare și a fost înălțat pe catarg concomitent cu intonarea de către întreaga asistență a Imnului Național al României.

“E o zi meritorie pentru cei care au inițiat Ziua Drapelului (...) Sunt 155 de ani de când s-a înălțat drapelul (...) dar ne comportăm ca un popor care nu respectăm ce au făcut înaintașii noștri. Și aceasta pentru că, în momentul în care sărbătorești un moment, trebuie să îți iei un anumit angajament în fața poporului că aceste simboluri sunt respectate. De Ziua Drapelului este momentul în care oamenii, administrațiile locale, cele centrale, oamenii politici, cei care sunt la cârma acestei țări trebuie să își ia un anumit angajament în ce privește respectarea însemnelor naționale”, a declarat primarul Dorin Florea.

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, a arătat că românii apreciază tot mai mult simbolul național: “În fiecare an, în 26 iunie, sărbătorim Ziua Drapelului, principalul simbol al românilor și, din câte ne dăm seama, românii apreciază tot mai mult simbolul național. De aceea, în toate localitățile județului, acolo unde în piețele orașelor, acolo unde avem drapele arborate, organizăm această zi. De asemenea, sper că fiecare român simte respectul pentru drapelul național și astăzi au fost arborate drapele noi, care să poarte mândria noastră de a fi români. Românii își iubesc simbolul național și ați observat că la Campionatul European de Fotbal U 21 a fost purtat cu mândrie și cu cinste de către români pe stadioanele din Italia și au fost mândri că sunt români”, a subliniat Mircea Dușa.

La ceremonia din Cetatea Medievală, alături de militarii forțelor pentru operații speciale din garnizoană, au participat efective ale Grupării de Jandarmi Mobile “Regele Ferdinand I” Târgu-Mureș,  Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș “Colonel Sabin Motora”, Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al Județului Mureș și ai Poliției Locale Târgu-Mureș.

Evenimentul a fost organizat de Garnizoana Târgu-Mureș și Instituția Prefectului - Județul Mureș, cu sprijinul Primăriei municipiului Târgu-Mureș și al Consiliului Județean Mureș. (sursa - agerpres.ro)

 

Lasă un comentariu