STADIUL ȘI PERSPECTIVELE COOPERĂRII DINTRE UE ȘI NATO, DISCUTATE DE GRUPUL POLITICO-MILITAR AL UE REUNIT LA BUCUREȘTI

Distribuie pe:

Stadiul și perspectivele cooperării dintre Uniunea Europeană (UE) și Alianța Nord Atlantică (NATO) s-au aflat pe agenda Grupului Politico-Militar al Uniunii Europene, care s-a reunit recent la București, în cadrul unei reuniuni informale, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Potrivit sursei citate, reuniunea a avut loc în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului UE, participând reprezentanții statelor membre, ai Comisiei Europene și ai Serviciului European de Acțiune Externă al UE.

“Dezbaterile s-au concentrat pe stadiul și perspectivele cooperării UE - NATO, cu accent pe provocările și oportunitățile viitoare în domeniul Exercițiilor Coordonate și Paralele (PACE - Parallel and Coordinated Exercise).

Astfel, în contextul unei dinamici pozitive a cooperării UE-NATO după adoptarea Declarației de la Varșovia în 2016, reuniunea a permis un schimb de opinii substanțial în privința perspectivelor de consolidare a cooperării la nivel operațional, pornind de la colaborarea în teren în cadrul operațiilor de management al crizelor, precum și în urma implementării conceptului PACE în anii 2017 și 2018”, se precizează în comunicatul MApN.

De asemenea, în cadrul reuniunii, reprezentantul României a evidențiat sprijinul Președinției la Consiliul UE în ceea ce privește consolidarea cooperării UE-NATO și creșterea contribuției Uniunii Europene la asigurarea securității și apărării continentului european, în deplină coordonare cu NATO.

Lasă un comentariu