EVENIMENT CULTURAL MARCANT, LA REGHIN

Distribuie pe:

Primăria și Consiliul local Reghin, Biblioteca Municipală “Petru Maior” Reghin, Despărțământul Reghin al ASTREI au organizat marți, 25 iunie 2019, la sala de activități a bibliotecii municipale reghinene, de la ora 17.00, lansarea cărților “Profesioniștii Noștri 23 IOAN SABĂU-POP, Un om, o viață dăruită năzuinței naționale”, volum omagial dedicat domnului Ioan Sabău-Pop, cu prilejul împlinirii frumoasei vârste de 70 de ani, și “REFORMA AGRARĂ DIN ROMÂNIA și optanții unguri din Transilvania înaintea SOCIETĂȚII NAȚIUNILOR”, autori: preot Mircea Coșofreț, prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop, prof. Constantin Ceucă. Invitatul special al acestui eveniment cultural de marcă a fost av. prof. univ. dr. emerit IOAN SABĂU-POP. Despre personalitatea autorului, precum și despre cele două volume, au susținut alocuțiuni, comunicări, expuneri: ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, conf. univ. dr. Nicolae Ploeșteanu, prof. Mihail Art. Mircea, pr. Dumitru Gherman, prof. dr. Florin Bengean, care a fost și moderatorul întregului eveniment cultural. Prof. univ. dr. IOAN SABĂU-POP, în expunerea domniei sale, a vorbit despre tainele apariției acestor lucrări, despre munca întreprinsă pentru ca aceste două cărți să poată vedea lumina tiparului și să ajungă la cei dornici de o lectură interesantă. A fost o activitate culturală de mare prestigiu, care s-a bucurat de prezența unui public de mare valoare. Era și firesc să fie așa, Reghinul este orașul de suflet al domniei sale.

Domnul profesor universitar doctor emerit Ioan Sabău Pop este o personalitate marcantă în cadrul societății românești. Domnia sa, prin tot ceea ce a făcut și face și în prezent cu atâta dăruire, precum și prin opera sa, este un reper pentru toții juriștii mai tineri, și nu numai, este un model demn de urmat pentru aceștia.

Personalitate reprezentativă, domnul profesor universitar doctor Ioan Sabău Pop se integrează în constelația culturii române prin formația sa de jurist de mare prestigiu. Slujind această frumoasă ramură a științei, dreptul, domnia sa slujește pe deplin neamul românesc și fortifică ființa noastră națională. Putem afirma, fără teamă de a greși, că domnia sa este perceput în istoria patriei ca un militant de seamă, care prin realizările sale, care sunt multe și însemnate, a contribuit din plin la ridicarea conștiinței naționale și la păstrarea nealterată a credinței străbune.

Cu siguranță, domnul prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop face parte din elita românească contemporană. Cinstind și omagiind vasta personalitate a domnului avocat și profesor universitar doctor Ioan Sabău Pop, înfățișăm aici exemplul unei vieți de muncă și demnitate, pilduitor pentru toți cei din jurul domniei sale, mai ales pentru cei tineri, care trebuie să-i urmeze exemplul.

Ca dascăl erudit, domnul Ioan Sabău Pop și-a dat toată silința sa în pregătirea temeinică a viitorilor juriști. El a izbutit ca, împreună cu colegii săi, să facă din studenții lor ceea ce se impunea, și anume: călăuze luminoase pe calea adevărului și a dreptății, oameni integri, conștiincioși, muncitori, care să poată constitui, la rândul lor, pilde vrednice de urmat pentru cei de după ei. Toți cei care îl cunosc, știu prea bine că domnia sa nu era numai un dascăl destoinic, entuziast și priceput, ci și un părinte bun și iertător al studenților săi, un adevărat ctitor de suflete. În relațiile sale cu colegii, cu apropiații, cu prietenii, îi impresionează pe toți prin cordialitatea și prin optimismul său viguros, care emană din întreaga sa ființă. Este înzestrat cu o natură generoasă și plină de omenie, integru, dezinteresat, realist, asociabil la cauze și acțiuni mari. Are o forță de muncă extraordinară, îmbinând adeseori noaptea cu ziua.

Domnul Ioan Sabău Pop este un om de suflet, un om credincios, apropiat de Biserica noastră strămoșească. Domnia sa și-a înnobilat sufletul său cu practicarea virtuților creștine. Ceea ce încununează în chip fericit această personalitate este omul duhovnicesc care se regăsește în persoana lui Ioan Sabău Pop. Fiind un creștin practicant, este apropiat de altarele sfintelor noastre biserici pe care le cercetează cu atâta drag, prin aceasta constituie o pildă vie pentru toți. Sprijină cu toate puterile sale Biserica și pe credincioși, este sprijin consistent chiar și pentru clerici, prin sfaturile sale pline de înțelepciune.

Îi aducem cărturarului, profesorului, avocatului, patriotului și omului Ioan Sabău Pop, omagiul nostru de cinstire și prețuire, adresându-i, din adâncul inimii noastre, sincere felicitări pentru întreaga activitate a domniei sale, asigurându-l de sentimentele noastre de înaltă prețuire, de dragoste fierbinte și de recunoștință nețărmurită pentru dăruirea, elanul și priceperea cu care a slujit, cum numai domnia sa a știut, poporul român.

Lasă un comentariu