REGINA MARIA - CEA MAI CUNOSCUTĂ PERSONALITATE ROMÂNEASCĂ ÎN AFARA ȚĂRII

Distribuie pe:

Principele Radu al României a afirmat miercuri seară, la Palatul Regal din Madrid, că Regina Maria este cea mai cunoscută personalitate românească în afara țării, reprezentând un model pentru femeile din toate mediile sociale.

Miercuri și joi, Principele Radu o reprezintă pe Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, într-o vizită în capitala Regatului Spaniei, cu ocazia încheierii președinției României la Consiliul Uniunii Europene, informează https://www.romaniaregala.ro/. În cuvântul său, Principele Radu a evocat personalitatea Reginei Maria, calitățile sale, care, încă de la venirea în România, “au transformat-o repede într-o figură publică de primă mărime, iar naturalețea sa i-a cucerit pe români”, ca și aportul ei politico-diplomatic în anii Primului Război Mondial și în anii care au urmat.

“Inteligentă, frumoasă, plină de curaj și de hotărâre, viitoarea regină participă de la început la viața culturală românească și își leagă numele de multe proiecte sociale și culturale. (...) A participat activ pe front, a încurajat răniții și soldații din cele mai fierbinți puncte de luptă, nu s-a temut de gloanțe, nici de epidemii, de tifosul exantematic sau de gripa spaniolă, de răni sau de sărăcie. Regina Maria a fost supranumită «Mama Regina», «Mama răniților» și «Regina-soldat»“, a spus Principele Radu.

Principele a amintit și faptul că “după război, Regina a vizitat Franța și Marea Britanie, pentru a pleda cauza României la Conferința de Pace de la Paris”, afirmând că, “deși neoficiale, vizitele Reginei au adus multă simpatie cauzei românești”.

“Farmecul și distincția înnăscute o transformă pe Regină într-un star al acelor vremuri. Vizita în Statele Unite ale Americii, din anul 1926, reprezintă apogeul popularității sale. La Washington și New York, Regina și suita au fost primite de oficialități, dar și de mulțimi entuziaste. S-a scris mult despre acea vizită, chiar după ce trecuseră ani buni. La New York, într-o întâlnire economică, ea a lansat sloganul «Oameni de afaceri americani, veniți și investiți în țara mea!» Pare un îndemn din anul 2019, nu din anul 1926”, a menționat Principele Radu.

Totodată, Principele Radu a afirmat că Regina Maria “a fost, în multe privințe, un exemplu și un deschizător de drumuri”, evidențiind continuarea modelului ecumenic inaugurat de perechea Carol I - Elisabeta, potrivit căruia nunta Mariei cu Ferdinand s-a ținut atât în ritul catolic, cât și în cel anglican, în timp ce copiii lor aveau să fie ortodocși.

Lasă un comentariu