NUMĂRUL PERSOANELOR STRĂMUTATE - PESTE 70 DE MILIOANE - COMISARUL FILIPPO GRANDI RECOMANDĂ O MAI MARE SOLIDARITATE

Distribuie pe:

Numărul persoanelor strămutate la nivel global depășește 70 de milioane, iar Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi, recomandă o mai mare solidaritate ca răspuns, potrivit unui comunicat al Agenției ONU pentru Refugiați în România.

“Numărul persoanelor care fug de război, persecuție și conflicte a depășit 70 de milioane în anul 2018. Aceasta este cea mai mare cifră înregistrată de UNHCR, Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiați, în ultimii aproape 70 de ani. Datele din raportul anual al UNHCR, Tendințe Globale, publicat recent, arată că în prezent aproape 70,8 milioane de persoane sunt strămutate forțat. Privind în perspectivă, cifra este dublă față de acum 20 de ani, crescând cu 2,3 milioane față de acum un an și corespunde unei populații între cea a Thailandei și Turciei”, stipulează comunicatul.

Conform sursei citate, cifra de 70,8 milioane de persoane reprezintă “o estimare precaută”, mai ales datorită reflectării parțiale a crizei din Venezuela. În total, conform datelor primite din partea guvernelor gazdă, circa 4 milioane de venezueleni și-au părăsit țara, situația devenind una dintre cele mai mari crize recente de strămutare din lume. Deși majoritatea acestor persoane au nevoie de protecția internațională acordată refugiaților, până în prezent numai jumătate de milion au solicitat azil, în mod oficial, menționează comunicatul.

“Ceea ce vedem la aceste cifre este o confirmare suplimentară a unei tendințe ascendente pe termen lung privind numărul persoanelor care necesită protecție împotriva războiului, conflictelor și persecuției. Deși limbajul utilizat în raport cu refugiații și migranții este deseori de natură a diviza, asistăm la o revărsare de generozitate și solidaritate, mai ales din partea comunităților care găzduiesc un număr mare de refugiați. De asemenea, vedem o implicare fără precedent a unor noi actori, inclusiv actori responsabili cu dezvoltarea, din sectorul privat, dar și persoane fizice, ceea ce reflectă și transmite deopotrivă spiritul Pactului Global privind Refugiații”, a declarat Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi.

Potrivit comunicatului, cifra de 70,8 milioane de persoane din raportul Tendințe Globale este alcătuită din trei grupuri principale. Primul îl reprezintă refugiații. În 2018, numărul refugiaților a ajuns la 25,9 milioane la nivel mondial, cu 500.000 mai mare decât în 2017. În acest total sunt incluși 5,5 milioane de refugiați palestinieni care se află în grija UNRWA (Agenția Națiunilor Unite pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat).

Al doilea grup îl reprezintă solicitanții de azil - persoanele aflate în afara țării lor de origine, care beneficiază de protecție internațională, dar care așteaptă rezultatul cererii lor de recunoaștere a statutului de refugiat. La finele anului 2018 existau 3,5 milioane de solicitanți de azil, la nivel global.

Al treilea și cel mai mare grup, de 41,3 milioane de persoane, este alcătuit din persoanele strămutate în alte regiuni în interiorul propriei țări, o categorie denumită în mod uzual persoane strămutate intern sau PSI.

Creșterea generală a numărului persoanelor strămutate a continuat să depășească viteza cu care se găsesc soluții pentru cei care devin strămutați. În cazul refugiaților, cea mai bună soluție este posibilitatea de a se întoarce acasă în mod voluntar, în siguranță și cu demnitate. Alte soluții includ integrarea în comunitatea-gazdă sau relocarea într-o țară terță. Cu toate acestea, numai 92.400 de refugiați au fost relocați în anul 2018, sub 7% din cei care așteaptă relocarea. Circa 593.800 de refugiați s-au putut întoarce acasă, în timp ce 62.600 au devenit naturalizați, stipulează comunicatul.

Conform raportului Tendințe Globale 2018, anul trecut fiecare al doilea refugiat a fost copil, mulți dintre aceștia (111.000) fiind singuri și fără familiile lor.

“Țările cu venituri mari găzduiesc, în medie, 2,7 refugiați la 1.000 de locuitori; țările cu venituri medii găzduiesc, în medie, 5,8; țările cele mai sărace găzduiesc o treime din numărul total de refugiați la nivel mondial. (...) Circa 80% din refugiați trăiesc în țări învecinate cu țările lor de origine. (...) Aproape 4 din 5 refugiați se află în situații de strămutare care durează de cel puțin cinci ani. Unul din 5 se află în situații de strămutare care durează de 20 de ani sau mai mult”, menționează sursa citată.

 

Lasă un comentariu