EXTINDEREA PĂDURILOR, CEA MAI EFICIENTĂ “ARMĂ” ÎMPOTRIVA ÎNCĂLZIRII GLOBALE!

Distribuie pe:

Cercetătorii elvețieni de la Departamentul de Științe de Mediu al Universității ETH Zurich, citați de descopera.ro, au ajuns la concluzia că prin plantarea unor suprafețe mari de copaci vom putea ține sub control efectele încălzirii globale.

“Pornind de la condițiile climatice actuale, în studiul nostru am calculat că suprafața Terrei ar putea susține 4,4 miliarde hectare de păduri, ceea ce înseamnă cu 1,6 miliarde mai mult decât suprafața actuală care este acoperită de copaci la nivel global.

Vestea bună este că, dacă am planta aceste păduri, odată ajunse la maturitate, ele ar putea să absoarbă 205 miliarde de tone de carbon, aproximativ două treimi din cele 300 de miliarde eliberate în atmosferă de la începutul Revoluției Industriale.

În plus, am calculat că 0,9 miliarde de hectare pot fi folosite pentru împădurire fără a afecta activitatea umană. Astfel, această suprafață (de mărimea Statelor Unite ale Americii) nu este folosită pentru așezările umane sau pentru locuire. În calculele nostre, un aspect important de care am ținut cont a fost excluderea orașelor și a suprafețelor agricole din restaurarea zonelor împădurite, deoarece acestea se dovedesc a fi importante pentru viața umană.

Cu toții știam că reîmpădurirea joacă un rol important în lupta împotriva schimbărilor climatice, dar nu știam dimensiunile impactului. Studiul nostru arată că plantarea copacilor reprezintă cea mai eficientă soluție pe care o avem la îndemână. Dar este important să acționăm cât mai repede, deoarece noile păduri vor avea nevoie de secole pentru a-și atinge potențialul maxim de stocare a carbonului.

Studiul indică, de asemenea, și cele mai indicate zone în care ar putea începe procesul de reîmpădurire, șase țări fiind identificate ca fiind cele mai potrivite: Federația Rusă (151 milioane de hectare), Statele Unite ale Americii (103 milioane de hectare), Canada (78,4 milioane de hectare), Brazilia (49,7 milioane de hectare) și China (40,2 milioane de hectare). 

Lasă un comentariu