FAPT DIVERS PE MAPAMOND

Distribuie pe:

Scafandrii - în ajutorul unui diavol de mare

Un diavol de mare - pește care aparține genului Manta - cu o dimensiune de trei metri, s-a apropiat de un grup de scafandri în Australia, părând să le ceară ajutorul după care a așteptat răbdător ca aceștia să-i extragă mai multe cârlige pescărești înfipte sub unul dintre ochi, informează, luni, AFP.

Fotograful Jake Wilton se afla sub apă la Ningaloo, în largul coastei vestice australiene, când această vietate marină, considerată una dintre creaturile cele mai inteligente din lumea acvatică, a înotat în direcția sa, potrivit imaginilor difuzate în urma acestei întâlniri surprinzătoare.

“Ghidez deseori scufundători echipați cu tubă în această zonă și am avut impresia că mă cunoaște și că se bazează pe mine pentru a-i veni în ajutor”, a relatat, într-un comunicat, protagonistul acestei întâmplări.

“Era din ce în ce mai aproape și a început să se agite pentru a-mi atrage atenția asupra ochiului său”, a mai povestit acesta.

În înregistrarea video, Jake Wilton apare plonjând în mai multe rânduri în direcția peștelui, încercând să-i extragă cârligele. Odată eliberată, vietatea marină s-a îndepărtat.

“A rămas nemișcată tot timpul. Sunt sigur că diavolul de mare știa că Jake încerca să-i extragă cârligele”, a comentat biologul marin Monty Hall, care îl însoțea pe fotograf în timpul scufundărilor.

Imaginea rachetei Saturn V, proiectată pe un monument din Washington...

O imagine în mărime naturală a rachetei care i-a transportat pe astronauții americani pe Lună în urmă cu 50 de ani este proiectată, timp trei nopți în această săptămână, pe fațada Monumentului Washington, în cadrul evenimentelor care marchează momentul istoric al aselenizării, potrivit DPA.

Imaginea ce înfățișează racheta Saturn V, care măsura 110 metri înălțime, este proiectată, începând de marți seară, pe una dintre laturile obeliscului de 169 de metri, situat în centrul parcului National Mall. Clădirea a fost iluminată timp de două ore marți, începând cu ora 21.30 (1.30 GMT, miercuri), iar apoi din nou miercuri și joi.

Evenimentul, sponsorizat de National Air and Space Museum, a avut loc cu ocazia celei de-a 50-a aniversări a lansării de la baza Cape Canaveral din Florida a Apollo 11, misiunea care a transportat primii oameni pe Lună, la 20 iulie 1969.

Muzeul speră ca evenimentul să “inspire generațiile prea tinere pentru a trăi momentul în direct” pentru ca acestea “să-și definească propriul salt pe Lună”, a precizat Ellen Stofan, reprezentanta muzeului, într-un comunicat de presă.

Potrivit muzeului, proiecția imaginii va fi însoțită, vineri și sâmbătă, de un spectacol cu durata de 17 minute, intitulat “Apollo 50: Go for the Moon”. Show-ul include înregistrări de arhivă, proiectate pe ecrane montate în apropierea monumentului, pentru a recrea lansarea misiunii Apollo 11 și a relata povestea aselenizării.

Muzeul a colaborat cu NASA și alte agenții guvernamentale pentru a marca cea de-a 50-a aniversare a momentului în care astronauții Neil Armstrong și Buzz Aldrin au pus piciorul pe Lună, în timp ce astronautul Michael Collins se afla la cârma modulului de comandă de pe orbita lunară.

Misterul din jurul dispariției Emanuelei Orlandi, realimentat...

Descoperirea a două osuare într-un cimitir al Vaticanului amplifică misterul din jurul celebrului caz al Emanuelei Orlandi, o fată de 15 ani, a cărei dispariție în urmă cu 36 de ani a alimentat numeroase ipoteze, care au implicat de-a lungul timpului serviciile secrete și crima organizată, notează AFP.

Cele două osuare au fost localizate în subsolul Colegiului pontifical teutonic din Vatican și urmează să fie inspectate în week-end, în urma deschiderii mormintelor a două prințese îngropate în secolul al

XIX-lea, în micul cimitir al acestui colegiu.

Mormintele au fost deschise pentru a căuta rămășițele Emanuelei Orlandi, fiica unui angajat al Vaticanului și cetățean al acestui stat, după dispariția acesteia, la 22 iunie 1983, în timp ce ieșea de la un curs de muzică de la o biserică din Roma.

Vara trecută, avocata familiei Orlandi a primit un misterios mesaj anonim conținând textul “Căutați locul spre care indică îngerul”. Un înger sculptat în marmură, având în mâini o tabletă cu inscripția “Odihnește-te în pace”, se află, într-adevăr, în cimitirul teutonic din Vatican.

Familia Orlandi a depus o cerere de verificare a mormântului, iar Vaticanul a deschis în cele din urmă două morminte adiacente, pentru a elimina orice îndoială cu privire la locul indicat de înger. Cele două morminte erau, însă, goale: nicio urmă de Emanuela Orlandi și nici de prințesele Sophie von Hohenlohe (decedată în 1836) și Charlotte Frederica de Mecklenburg (decedată în 1840). Acest rezultat surprinzător a dus, însă, la o nouă turnură a cazului, Sfântul Scaun anunțând două zile mai târziu localizarea a două osuare în subsolul colegiului.

Sfântul Scaun a descoperit documente despre lucrările de extindere a Colegiului Pontifical, care priveau și cimitirul - desfășurate între anii 1960 și 1970.

Experții sunt de părere că rămășițele celor două prințese ar fi putut fi transferate în osuare cu această ocazie. În schimb, Manuela Orlandi a dispărut ani mai târziu.

Cele două osuare pot fi accesate printr-o trapă care a fost sigilată în așteptarea inspectării programate pentru sâmbătă, în prezența reprezentanților familiei Orlandi.

A reușit să treacă de controale și să se urce la bordul unui avion...

Poliția de pe aeroportul Heathrow anchetează modul în care un băiat de 12 ani a reușit să treacă, duminică, de controalele de securitate și să se urce la bordul unui zbor British al Airways spre Los Angeles, fără să aibă bilet sau carte de îmbarcare, informează publicația britanică “The Telegraph”.

Copilul neînsoțit, care nu avea asupra sa vreun document de călătorie, s-a amestecat printre pasagerii care se urcau în avion și a fost remarcat doar atunci când echipajul i-a cerut cartea de îmbarcare pentru a-l îndruma spre locul lui.

Băiatul, despre care se crede că este olandez, a refuzat să coopereze cu echipajul atunci când i s-a cerut.

Pasagerii au declarat că acesta a refuzat, de asemenea, să părăsească aeronava și a fost, în cele din urmă, îndepărtat de polițiștii care urcaseră în avion pentru a oferi asistență echipajului.

Ca urmare a acestei breșe de securitate, avionul a trebuit evacuat, iar pasagerii obligați să efectueze un al doilea control de securitate, zborul fiind întârziat din această cauză cu peste patru ore.

Detectivii încearcă în prezent să stabilească de unde este băiatul și cum a reușit acesta să treacă prin cordoane de securitate stricte, fără a fi văzut.

Încă șase persoane rănite în ultima zi a curselor cu tauri

Șase persoane au fost rănite, dintre care trei au fost împunse de tauri, duminică, în ultima zi a celebrelor curse cu tauri de la Festivalul San Fermin din Pamplona, Spania, conform unui comunicat al Crucii Roșii, transmite Reuters.

În fiecare dimineață, în perioada 7-14 iulie, mii de oameni, majoritatea lor purtând tradiționalele cămăși albe cu eșarfe roșii, se adună pe străzile înguste ale orașului medieval Pamplona pentru a participa la cursele de tauri ce sunt organizate de sute de ani.

La curse participă șase tauri de luptă (bravos), încadrați de alți șase tauri însoțitori (mansos), care se năpustesc liberi pe străzile orașului. Parcursul de 875 de metri se încheie în arena unde cei șase tauri bravos sunt ulterior uciși în coride.

Potrivit Crucii Roșii, cei 6 alergători răniți duminică au fost spitalizați. Cei trei care au fost împunși de tauri au suferit răni la nivelul brațelor și picioarelor, iar viața lor nu este în pericol.

Cel puțin 16 participanți și-au pierdut viața din 1911, dintre care ultimul în 2009.

În 2018, 42 de alergători au fost răniți, dintre care doi împunși de coarnele taurilor.

O sticlă cu mesaj, lansată la apă în timpul atentatului de pe Manchester Arena, a fost găsită în Italia

O sticlă cu mesaj, lansată la apă de mama unei victime a atentatului cu bombă din Manchester din 2017 în memoria fiicei sale, decedată la vârsta de 14 ani, a fost găsită pe o plajă din sudul Italiei, relatează cotidianul “Corriere della Sera”, citat de AFP.

La 22 mai 2017, un britanic de origine libiană, în vârstă de 22 de ani, Salman Abedi, a detonat un dispozitiv exploziv pe Manchester Arena, în timp ce mii de persoane ieșeau de la un concert al cântăreței americane Ariana Grande, provocând decesul a 22 de persoane, dintre care șapte copii și cincisprezece adulți, și peste o sută de răniți.

Sticla aruncată în apă de mama uneia dintre victime, închisă ermetic cu un dop de ceară, conține un mesaj cu imaginea chipului zâmbitor al unei fete, însoțită de cuvintele: “În memoria lui Sorrell Leczkowski, 5 februarie 2003 - 22 mai 2017”.

Sticla a fost recuperată la începutul acestei săptămâni pe o plajă din regiunea Apulia de primarul micii așezări Morciano di Leuca, care s-a angajat să caute familia fetei și să o invite în Italia pentru a-i înapoia obiectul găsit.

“Când ai murit, inima mi s-a frânt în două”, se arată în textul găsit în sticlă și semnat “Mama”, publicat de “Corriere della Sera”. “O parte este plină de durere, cealaltă a murit odată cu tine. Mă scol adesea noaptea când lumea doarme și mă plimb pe străzile amintirilor, cu lacrimi pe obraji.

Să-mi aduc aminte de tine este ușor. Fac asta în fiecare zi. Însă absența ta este o durere pe care o port în inimă și care nu mă părăsește niciodată”, se arată în mesaj.

În sticlă a fost găsită și o brățară purpurie, gravată cu numele adolescentei care a trăit într-o suburbie din Leeds (nordul Angliei).

“Ploaie de bancnote” pe o autostradă din Atlanta

Peste 175.000 de dolari “au zburat” pe o autostradă din Atlanta, capitala și cel mai populat oraș din Georgia, stat în sudul SUA, după ce ușa unui camion blindat s-a deschis accidental în timpul mersului, informează cotidianul spaniol “El Pais”.

Potrivit sursei citate, peste 15 autoturisme au oprit pe marginea drumului pentru ca șoferii acestora să adune bancnotele care căzuseră din camion. Când poliția a sosit la locul incidentului a mai recuperat doar câteva sute de dolari.

Acum, forțele de ordine trec în revistă înregistrările video postate pe rețelele sociale cu acest incident, care a avut loc la începutul săptămânii, pentru a-i identifica pe conducătorii auto în condițiile în care, după cum a informat într-un comunicat difuzat și la posturile de televiziune locale, însușirea banilor reprezintă un delict.

Potrivit CNN, șase persoane au returnat deja circa 4.400 de dolari, dar se crede că întreaga sumă pierdută se ridică la circa 175.000 de dolari.

În ciuda haosului care s-a produs pe autostradă, nu au avut loc coliziuni și nimeni nu a fost rănit.

Șapte pui de crocodil dintr-o specie pe cale de dispariție...

Șapte pui de crocodil dintr-o specie pe cale de dispariție, falsul gavial din Africa de Vest, s-au născut la jumătatea lunii iunie, la o grădină zoologică din Normandia, în vestul Franței, a anunțat directorul grădinii, François Huyghe, citat de AFP.

“Puii măsoară între 20 și 25 cm lungime, în timp ce un mascul adult poate ajunge până la 4 metri lungime și o greutate de 250 kg”, a explicat François Huyghe, medic veterinar și director al grădinii Biotropica, situată în Val de Reuil.

Având un bot foarte lung adaptat regimului său piscivor, falsul gavial din Africa de Vest (Mecistops cataphractus) este clasificat ca fiind în pericol critic de dispariție de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (UICN).

“Noi credem că există mai puțin de 300 de exemplare în sălbăticie, toate în Africa de Vest”, a spus medicul veterinar, citând date ale UICN.

Potrivit Biotropica, există 25 de exemplare în grădini zoologice din Europa, aproximativ 20 în Statele Unite și câteva în grădina zoologică din Abidjan, Coasta de Fildeș, care, de asemenea, se reproduc.

“Noi suntem singura grădina zoologică din Europa unde această specie s-a reprodus în ultimii 15 ani. Am avut două nașteri în 2015”, a precizat Huyghe.

Părinții puilor, Leila și Leon, provin din traficul de animale.

Un lac poluat, ce are o culoare aproape ireală, a devenit o atracție turistică

Turiști în bikini și cupluri care doresc să profite de un cadru romantic pot fi văzuți în număr tot mai mare în Siberia datorită unui lac artificial și poluat, a cărui culoare reamintește de aceea a unui paradis tropical și care a devenit de curând un veritabil magnet pentru vizitatorii aflați în căutarea unui selfie perfect realizat în “Maldivele” siberiene, informează AFP.

Situl în cauză, folosit ca groapă de gunoi a unei centrale termice din Novosibirsk, a devenit foarte repede un fenomen pe Instagram datorită apelor sale de un albastru cristalin și strălucitor, fenomenul fiind cauzat de dizolvarea în apă a oxidului de calciu emis de acea uzină.

Deși mai multe panouri semnalează pericolul din zonă, anumiți vizitatori nu ezită atunci când vine vorba despre realizarea “fotografiei perfecte” și riscă iritații ale pielii sau probleme medicale mai grave.

“Am venit pentru a face o fotografie frumoasă. Orașul nostru este gri și acesta este unul dintre puținele locuri frumoase”, a declarat Aleksei Șerenkov, unul dintre primii localnici care au promovat situl pe internet, publicând o fotografie ce îl prezenta în timp ce purta o cagulă și se afla pe o geamandură ce avea forma unui inorog alb.

Acea fotografie i-a adus, însă, și o iritație cutanată la nivelul picioarelor, care între timp “a dispărut deja”, potrivit spuselor sale.

Totuși, tânărul nu sfătuiește “pe nimeni să guste din acea apă”. Conform declarațiilor sale, absența pazei explică prezența vizitatorilor, inclusiv a unora care “fac grătar” pe malurile lacului.

 

Lasă un comentariu