UN SECOL DE CÂND “ROMÂNII AU FĂCUT ORDINE ÎN BUDAPESTA...”

Distribuie pe:

Un marș și un ceremonial religios au avut loc în Capitală, duminică, 4 august, cu participarea câtorva sute de persoane, în special tineri din județele Harghita, Covasna și Mureș, pentru a marca centenarul intrării Armatei Române în Budapesta și eliberarea Ungariei de sub jugul regimului bolșevic.

“Se împlinesc 100 de ani de când Armata Română a dat o lecție întregii Europe, făcând scut în fața extinderii regimului comunist în întreg Centrul Europei, consfințind, totodată, prin campania militară din 1919, actul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, se arată în comunicatul dat publicității de organizatori - Asociația “Calea Neamului”.

Potrivit programului anunțat, participanții au pornit din Piața Charles de Gaulle spre Arcul de Triumf, unde s-a ținut o slujbă de pomenire a eroilor, au fost depuse coroane de flori și s-au rostit alocuțiuni, după care coloana și-a continuat drumul, pe Bulevardul Kiseleff, până în Piața Victoriei, unde a avut loc un scurt program artistic.

“Am invitat la manifestare Ambasada Ungariei, oferindu-i, astfel, ambasadorului acestei țări, posibilitatea de a-și exprima recunoștința în numele statului și poporului ungar față de eroii Armatei Române care și-au dat viața pentru eliberarea actualului teritoriu al Ungariei de regimul bolșevic instaurat în 1919, de Bela Kun, cu sprijinul direct al Rusiei comuniste. De asemenea, au fost invitați și ambasadorii Austriei, Cehiei și Slovaciei, având în vedere că tot românii, organizați și conduși de Iuliu Maniu și Generalul Ioan Boeriu, au eliminat brigăzile roșii bolșevice din Viena și Praga”, a precizat dr. Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației.

La cei 96 de ani ai săi, venerabilul general Radu Theodoru, militar de carieră și scriitor, a ținut să fie prezent la ceremonia de omagiere a eroilor români de la Budapesta, caracterizând, ulterior, într-un interviu acordat evz, acest moment de glorie al Armatei Române: “Din punct de vedere istoric, a fost o replică a românității față de stăpânirea nedreaptă maghiară de atâția amar de ani. Din punct de vedere politic european, a fost un afront la adresa oscilațiilor politice ale Occidentului, pentru că ei cochetau cu ideea comunistă. În cartea mea, România ca o pradă, consacru un capitol conferinței de la Versailles, în care arăt că grupul din jurul lui Wilson dorea să se bolșevizeze Europa. Ceea ce am reușit a fost să frânăm, pentru câteva decenii, dar să frânăm bine, aceste planuri. Nu uitați: Germania era și ea în curs de bolșevizare. Așadar, românii au barat drumul bolșevismului”.

Referindu-se la momentul intrării Armatei Române în Budapesta, generalul Theodoru relatează: (...) “Apoi s-a intrat în Budapesta, unde ar fi trebuit să plătim cu aceeași monedă cu care ne-au tratat ungurii. Dincolo de eroii cunoscuți ai neamului, uciși bestial, ca Horea, Cloșca, Crișan și toți martirii Transilvaniei, sunt și acești martiri necunoscuți ai războiului de reîntregire. Știți ce făceau trupele lui Bela Kun cu prizonierii români? Îi îngropau de vii, ca să se distreze cum mor, îi aruncau în batoze uriașe și îi zdrobeau acolo și alte atrocități oribile. De altfel, Bela Kun a inventat și trenul morții, săvârșind orori chiar asupra ungurilor. Dar aici, când Armata Română a ajuns la Budapesta, se întâmplă un lucru care vizează istoria noastră întreagă. Adică: opincarii aceia care au fost iobagi au intrat în Capitala care atâta amar de vreme i-a asuprit și le-a furat bunurile strămoșești și sfinte, de la aur la libertate. Dar în loc să se răzbune, au început să hrănească, din mâncarea lor, din rația lor, copiii și populația flămânzită de bolșevici. Așa a răspuns țăranul român crimelor de o mie de ani. Și episodul cu opinca - strict autentic - reflectă spiritul jovial al românilor, care nu se răzbună, dar printr-un simplu gest răstoarnă tot carul cu austro-ungari. Românii au făcut ordine în Budapesta. Simplii cetățeni au răsuflat ușurați. Prin ce localități treceau, comandanții noștri erau primiți cu pâine și sare. S-a oprit jaful.

S-au hrănit săracii. La fel am procedat și la a doua ocupare a Budapestei de către Armata Română. La a treia, trimitem doar caii din Transilvania, vorba lui Petre Țuțea...”

La mitingul de duminică (autorizat de Primăria Capitalei), potrivit dorinței organizatorilor, nu au fost arborate steaguri și însemne politice, singurul steag fiind tricolorul românesc, participanții afișând bannere cu mesajul : “Drumul spre Trianon trece prin Budapesta”. (sursa foto - ziaristionline. ro)

Din păcate, prinși cu ale campaniei electorale treburi, politicienii noștri nu au considerat că evenimentul de duminică merita onorat, dacă nu cu prezența, măcar cu un comunicat...

 

                                                

Lasă un comentariu