CUM EVITĂM SĂ DEVENIM VICTIME ALE AGRESORILOR

Distribuie pe:

Cu scopul de a evita situațiile în care riscăm să cădem victime ale agresorilor (violatorilor), psihologul Constantin Cornea a conturat, pentru www.csid.ro, portretul unui violator, de la cauzele care stau în spatele acțiunilor sale, până la gesturile specifice și modul în care acționează. În plus, specialistul explică și cum putem evita să devenim victime.

Familia de proveniență

În opinia specialistului, pentru a înțelege cum ajunge o ființă umană să violenteze (violeze) o altă persoană, trebuie să înțelegem mai întâi ce s-a întâmplat în cadrul personalității sale.

În acest sens, se poate vorbi despre familia de proveniență a agresorului, în care se regăsesc certuri, scandaluri, bătăi, jigniri, violență fizică sau verbală, iar cel puțin unul dintre părinți a făptuit tâlhărie, viol, omor, trafic de substanțe sau de persoane.

Părinții sunt foarte mult timp absenți fizic sau din perspectiva implicării, iar copilul intră în contact, prin mediul virtual sau prin întâlniri directe, cu grupuri sau grupări rău-famate, cum ar fi găști de cartier, dealeri de droguri sau traficanți de carne vie. Cel puțin unul dintre părinți a suferit de o boală psihică, precum depresie majoră, tulburare bipolară, schizofrenie, acte sau planuri de suicid sau există părinți care consumă droguri, alcool sau medicamente.

Evenimente dramatice

Uneori, anumite evenimente dramatice, constituite în traume, o pot transforma pe victimă în călău, dacă aceasta a suferit un viol, o tâlhărie sau o bătaie cruntă.

De asemenea, victima transformată în agresor poate să fi fost doar martorul evenimentelor arătate sau a intrat într-o gașcă în care se practică actele antisociale - violul, tâlhăria, traficul de persoane sau de substanțe narcotice.

Decesul unei persoane foarte dragi poate traumatiza o persoană, în lipsa unui suport emoțional pe măsura necesităților, consumul de droguri, de medicamente sau de alcool ori abandonul de către persoana iubită lasă în urmă o enormă suferință psihică.

Dacă o persoană ajunge să devină agresor, înseamnă că a trecut printr-un eveniment traumatic sau suferă de o boală psihică, ce poate necesita internare sau tratament pe o perioadă lungă sau pentru toată viața. Acestea nu îl îndreptățesc să facă acte antisociale sau viol, însă el poate deveni consecința dramelor din viața lui.

Boli de care poate suferi agresorul

De foarte multe ori, prin sadismul de care poate da dovadă un agresor (violator), el încearcă să producă altor persoane ceea ce a simțit el sau încearcă să demonstreze altor persoane, cum se întâmplă în cazul în care face parte dintr-o gașcă, că își merită locul în grup.

Însă, de obicei, agresorii pot suferi și de anumite boli psihice, cum sunt schizofrenia, tulburarea de personalitate psihopată sau sociopată, tulburarea de personalitate paranoidă, tulburarea bipolară, tulburarea de personalitate borderline sau personalitatea antisocială.

Cu toate acestea, psihologul Constantin Cornea atrage atenția asupra faptului că există foarte multe persoane care trec prin întâmplări dramatice și, totuși, ele nu devin, la rândul lor, răufăcători sau violatori.

Agresorii sunt... șarmanți

De obicei, agresorii sunt șarmanți, ademenindu-și viitoarea victimă prin gesturi și vorbe frumoase, dar pot fi și extrem de brutali, atacându-și victima fără nici un preaviz. Din păcate, mediul virtual poate ajuta foarte mult un violator să își racoleze și să își cucerească viitoarele victime.

Nu există o rețetă perfectă prin care să ne ferim de agresori, mai ales că, în cazul unui psihopat, acesta are o răbdare aproape aproape infinită în a-și atinge scopurile, învăluindu-și viitoarea victimă ca într-o pânză de păianjen. Iar când aceasta își dă seama, de obicei este prea târziu. La fel se întâmplă și în cazul “golanului de cartier”, care este obișnuit să ia ceea ce crede că își dorește, prin forță și violență.

Măsuri de precauție

Totuși, pentru a ne proteja de agresiuni, specialistul ne sfătuiește să avem foarte multă răbdare în a cunoaște o persoană și, în niciun caz, să nu considerăm că am cunoscut-o doar discutând cu ea în mediul online.

“Pe cât posibil, nu intrați în contact cu persoane necunoscute, încercați să fiți mai mereu însoțiți măcar de un prieten sau o prietenă când trebuie să vă întâlniți cu o persoană necunoscută, nu umblați prin locuri rău-famate, nu umblați seara sau noaptea singuri, nu acceptați invitațiile unor persoane despre care nu știți nimic.

Dacă o persoană din jurul vostru vi se pare că vă privește într-un mod ciudat sau strident, încercați să rămâneți în locuri în care să fie mai multă lume. Nu uitați că, în general, violatorii mizează foarte mult pe credulitatea victimei, iar alții pe forța brută. Din păcate, putem deveni foarte ușor victime”, atenționează psihologul Constantin Cornea.

 

Lasă un comentariu