TOXICITATEA AFIRMAȚIEI “AM DREPTATE!”

Distribuie pe:

În relația cu sine și în relația cu ceilalți, psihicul uman este înzestrat cu dorința de a găsi în interiorul și în exteriorul său argumente pentru a dovedi că “avem dreptate”, afirmă cunoscutul psiholog Laura Maria Cojocaru, citat de descopera.ro.

“Atitudinea de autoconvingere devine sabotaj în două cazuri: 1 - în relația cu sine, dacă insist să cred că nu știu, nu pot, nu mă descurc, nu merit, voi observa în jurul meu, în diverse contexte și în atitudinea oamenilor, exact elementele care îmi vor confirma convingerile. Ba chiar voi avea tendința de a lua personal și aspectele neutre și de a le interpreta ca fiind din zona de neplăcere. Și aceasta se întâmplă doar pentru că acolo este atenția și imaginația noastră (mea), și 2 - în relațiile cu ceilalți.

Dacă insist să cred că ceilalți nu mă văd, nu mă apreciază, nu mă înțeleg, nu mă acceptă, nu mă iubesc, nu mă susțin, nu mă respectă, ajung să cred că toți au ceva personal cu mine, voi observa în atitudinea lor exact elementele care îmi vor confirma convingerile. Mai mult, prin reacția mea la ceea ce spun, simt și fac ei, pot chiar să îi determin să îmi răspundă exact așa cum îmi displace.

Uneori, această atitudine de autoconvingere este utilă în viața noastră, mai precis atunci când convingerile noastre ne ajută să creștem, să evoluăm, să ne menținem motivația către atingerea obiectivelor, să fim flexibili, să putem accepta, ierta, iubi sau respecta pe ceilalți, ori chiar pe noi înșine. Astfel, autoconvingerea poate fi utilă atunci când alegem aspectele de bază, respectiv:

Credința - să credem în noi înșine și în propriile resurse, să credem în viață, să credem că fiecare problemă are cel puțin o soluție; flexibilitatea - să rămânem flexibili în a păstra ceea ce este util în convingerile noastre și a schimba ceea ce nu ne mai este de folos; acceptarea - să acceptăm că părerea noastră nu este singura valabilă și că putem găsi modalități de gândire care să ne aducă mai aproape de un rezultat obiectiv; curiozitatea - să rămânem curioși în a descoperi noi și noi variante mai rapide, mai ușoare și mai plăcute pentru atingerea obiectivelor; creativitatea - să ne folosim creativitatea pentru a construi ceva nou și mai bun, mai plăcut și (sau) mai potrivit pentru noi”, ne sfătuiește Laura Maria Cojocaru.

Lasă un comentariu