NU NE MAI RABDĂ PĂMÂNTUL...

Distribuie pe:

Potrivit unui raport al Organizației Națiunilor Unite (ONU), realizat de cei mai buni oameni de știință ai lumii, criza climatică distruge abilitatea pământului de a susține omenirea, iar riscurile sunt din ce în ce mai severe în contextul în care temperaturile cresc.

“Încălzirea globală crește nivelul de secetă, produce eroziunea solului și incendii de vegetație, reducând în același timp producția la tropice și provocând dezghețarea permafrostului din apropierea polilor.

Încălzirea continuă va conduce la condiții climatice fără precedent la latitudini mai mici, iar în acest context există riscul creșterii foametei, migrației și a conflictelor, precum și a daunelor produse marilor păduri din nord.

Raportul, aprobat de guvernele lumii, arată clar că umanitatea se confruntă cu o alegere marcantă între un cerc vicios și unul virtuos. Distrugerea continuă a pădurilor și emisiile uriașe provenite de la bovine și de la alte practici agricole intensive vor intensifica criza climatică, ceea ce va înrăutăți impactul asupra terenurilor.

Cu toate acestea, dacă am permite acum solurilor și pădurilor să se regenereze, astfel încât să înmagazineze carbon, și dacă am reduce consumul de carne, precum și deșeurile alimentare, oamenii ar putea ieși din acest cerc vicios care intensifică criza climatică. Astfel de mișcări ar îmbunătăți, de asemenea, sănătatea umană, ar reduce sărăcia și ar combate pierderile uriașe de animale sălbatice pe glob.

Arderea combustibililor fosili ar trebui să se încheie, pentru a evita pierderea ireversibilă a serviciilor ecosistemelor necesare pentru hrană, sănătate, așezări locuibile. Aceasta este o furtună perfectă... Teren limitat, o populație umană în expansiune și toate învelite într-o pătură sufocantă de urgență climatică. Pământul nu s-a simțit niciodată mai mic, ecosistemele sale naturale niciodată nu au fost sub o amenințare atât de directă.

Avem nevoie de o schimbare substanțială a modului în care folosim pământul, pentru a limita schimbarea temperaturii sub 1,5 grade Celsius. În momentul de față, oamenii exploatează 72% din suprafața Terrei (în afara zonelor acoperite de gheață), pentru a susține populația în creștere a globului. În același timp, agricultura, activitatea forestieră și alte activități de producție asemănătoare produc aproape un sfert din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră.

Mai mult, aproape jumătate din emisiile de metan, unul dintre cele mai nocive gaze cu efect de seră, provin din câmpurile de orez și din fermele de creștere a bovinelor. Agricultura intensivă, care a ajutat populația umană să crească de la 1,9 miliarde acum un secol, la 7,7 miliarde în prezent, a contribuit și la erodarea solului și la reducerea materialelor organice disponibile.

Schimbarea climatică crește degradarea terenurilor prin creșterea intensității ploilor, inundațiilor, frecvenței secetelor, vânturilor puternice și a nivelului mării. Criza climatică a redus capacitatea pământului de a susține omenirea”, concluzionează raportul ONU, întocmit de Grupului Interguvernamental privind Schimbările Climatice.

Lasă un comentariu