PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS, PRIMIT LA CASA ALBĂ DE DONALD TRUMP

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a fost primit, marți, la Casa Albă, de omologul său american, Donald Trump. Este pentru a doua oară, după întâlnirea din iunie 2017, când cei doi președinți au o întrevedere la Casa Albă.

Iohannis a semnat în Cartea de onoare, după care au avut loc, în Biroul Oval, convorbirile tete-a-tete ale celor doi președinți, urmate de discuții cu participarea membrilor delegațiilor oficiale.

Cei doi președinți au adoptat și o Declarație comună privind întărirea relațiilor dintre cele două state.

“Președintele Klaus Iohannis și președintele Donald Trump au discutat despre întărirea și dezvoltarea în continuare a Parteneriatului strategic puternic și dinamic dintre România și Statele Unite ale Americii, în toate dimensiunile sale, inclusiv în plan securitar și economic. Președintele României a evidențiat, și cu această ocazie, faptul că țara noastră va continua să fie un partener strategic solid și un aliat responsabil și de încredere al Statelor Unite ale Americii, una dintre prioritățile             

politicii externe a României fiind consolidarea relației transatlantice și a securității spațiului euroatlantic”, preciza Administrația Prezidențială, la momentul anunțării vizitei la Washington.

Într-o întâlnire informală cu presa, săptămâna trecută, Klaus Iohannis afirma că printre temele de discuție cu omologul american se vor afla securitatea energetică și programul Visa Waiver.

“Este o întâlnire pe care am dorit-o și eu și președintele Trump, de ceva timp. Sunt chestiuni extrem de importante care trebuie discutate și reiterate: Parteneriatul strategic, aspecte de securitate, NATO și alocarea a 2% din PIB, relația economică aflată în creștere, relația pe energie. Vor fi și discuții în legătură cu înzestrarea Armatei, faptul că suntem împreună în Afganistan și chestiuni care trenează, precum Visa Waiver. Aici trebuie să se miște un pic lucrurile”, spunea șeful statului.

De asemenea, președintele anunța că dorește să discute cu liderul de la Casa Albă și despre efectivele de militari americani din România, el precizând că țara noastră are posibilitatea de a găzdui mai mulți militari din SUA.

Întâlnirea dintre Donald Trump și Klaus Iohannis a fost anunțată pe data de 6 august.

Președinția americană arăta, la acel moment, că cei doi lideri vor discuta despre cea mai bună abordare a provocărilor de securitate comune cu care se confruntă SUA și România și despre căile de a promova parteneriate energetice și comerciale bilaterale și echitabile.

Vizita are loc în contextul în care România marchează 30 de ani de la căderea comunismului și 15 ani de apartenență la NATO, nota Casa Albă.

 

Lasă un comentariu