ȘEFUL DIPLOMAȚIEI POLONEZE: VARȘOVIA ESTE DISCRIMINATĂ ÎN PRIVINȚA REPARAȚIILOR DE RĂZBOI PLĂTITE DE GERMANIA

Distribuie pe:

Mărimea disproporționată a reparațiilor plătite de Germania, aferente celui de-Al Doilea Război Mondial, pentru pierderile imense suferite de Polonia, în comparație cu cele plătite de Berlin țărilor occidentale, reprezintă o discriminare, potrivit ministrului de externe polonez Jacek Czaputowicz, a transmis luni dpa.

Problema reparațiilor de război a devenit o prioritate pe agenda guvernului polonez, după venirea la putere a Partidului Lege și Justiție (PiS), în 2015. Totuși, guvernul german susține că acest dosar este închis din punct de vedere juridic.

“Pentru moment, este destul de dificil să spui că acest capitol este închis”, a afirmat șeful diplomației poloneze, care a subliniat că ar trebui luată în calcul proporționalitatea.

În conformitate cu prevederile Conferinței de la Potsdam din 1945, Polonia urma să primească o parte din reparațiile de război alocate Uniunii Sovietice, însă Varșovia susține că a fost forțată de Stalin să furnizeze cărbune URSS-ului la un preț mult inferior prețului pieței.

“Comparați pierderile suferite de alte țări cu cele suferite de Polonia. Există țări cu pierderi de câteva ori mai mici, dar care au primit compensații mai mari. Este corect? Principala chestiune este dacă Polonia a fost tratată corect în comparație cu alte țări”, a continuat Jacek Czaputowicz.

În opinia sa, deși guvernul german declară că acest dosar este închis, responsabilitatea morală continuă să existe.

Lasă un comentariu