Cimitirul militar din Valea Uzului - A început urmărirea penală în cazul bannerelor antimaghiare ale naționaliștilor români

Distribuie pe:

A început urmărirea penală pentru instigare la ură sau discriminare, din cauza bannerelor antimaghiare afișate de organizațiile naționaliste românești la comemorarea organizată în cimitirul militar din Valea Uzului la 22 octombrie - a aflat portalul Krónika de la Inspectoratul Județean de Poliție Harghita.

Portalul de știri transilvănean a amintit în reportajul său publicat joi: organizațiile naționaliste Calea Neamului și Frăția Ortodoxă au organizat o manifestație cu ocazia Zilei Armatei Române în cimitirul aflat la granița dintre județele Bacău și Harghita, unde participanții au desfășurat și un banner pe care scria “Unguri, plecați în Mongolia, de unde ați venit” și “Ungaria nu-i pe harta Europei”.

De asemenea, bannerul purta și un text incoerent și incorect în limba română: “Barbarii ungurii veniți din Mongolia cu jăfuitul pe meleagurile noastre în anul 1290 după aceasta ungurii mongoli sau adus și familiile lor” - reamintește portalul.

Referindu-se la manifestația deschis antimaghiară, Krónika s-a adresat în scris poliției și jandarmeriei pentru a-i întreba dacă au constatat ilegalități la evenimentul organizațiilor românești și dacă da, ce măsuri au întreprins sau dacă au aplicat vreo sancțiune. Deocamdată nu s-a primit niciun răspuns de la Jandarmerie, în timp ce Inspectoratul Județean de Poliție Harghita a precizat că poliția, sub îndrumarea procurorului competent, a început urmărirea penală în acest caz.

Articolul 369 din Codul penal prevede că oricine incită public, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unui anumit grup sau a unei anumite persoane pe temei de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, orientare sexuală, opinie politică, vârstă, boală cronică netransmisibilă sau origine socială, poate fi condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de la șase luni la trei ani sau cu amendă.

În urma manifestărilor antimaghiare ale organizațiilor naționaliste românești, președintele UDMR a cerut măsuri ferme din partea autorităților și instituțiilor statului - reamintește Krónika. Hunor Kelemen a declarat că există două posibile concluzii în legătură cu lipsa tragerii la răspundere din partea autorităților: instituțiile statului sunt fie slabe, fie sunt complice. Politicianul a considerat inacceptabil faptul că, în timp ce comunitatea maghiară era trimisă înapoi în Asia, liderii care joacă roluri cheie în politica românească nu au condamnat ceea ce s-a întâmplat.

După incidentul din Valea Uzului, secretarul de stat al ministerului ungar al afacerilor externe și comerțului exterior a discutat cu ambasadorul României la Budapesta, care a promis luarea de măsuri împotriva actelor de profanare. Levente Magyar a apreciat că atitudinea și acțiunile extremiștilor români sunt incompatibile cu normele de civilizație și că este inacceptabil pentru Ungaria ca autoritățile române să fie doar spectatori pasivi la aceste evenimente profanatoare, în ciuda faptului că în vara acestui an s-a emis o hotărâre judecătorească definitivă, care dispune îndepărtarea crucilor de beton amplasate ilegal.

Potrivit portalului Krónika, procedura începută acum se înscrie într-un șir lung de urmăriri împotriva naționaliștilor conduși de Mihai Târnoveanu, care a avut un rol de frunte în profanarea cimitirului și în incitarea la ură împotriva maghiarilor, împotriva căruia autoritățile de anchetă au început anterior acțiuni penale pentru vandalism și profanare de morminte.

În luna iulie a acestui an, tot pe baza unor informații obținute de la Inspectoratul Județean de Poliție Harghita, Krónika a dat publicității desfășurarea unei urmăriri penale de către parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea Ciuc, pe motiv de vandalism și profanare de morminte, în urma amplasării crucilor efectuată de membrii organizației Calea Neamului în cimitirul militar din Valea Uzului, pe 8 iulie. La acea dată, susținătorii organizației românești Calea Neamului au ridicat 150 de cruci de lemn în cimitirul de la granița dintre județele Harghita și Bacău, pentru a înlocui crucile din beton îndepărtate la 29 iunie, care fuseseră instalate tot de Târnoveanu și ai săi. Portalul de știri transilvănean a precizat că deocamdată nu există informații privind rezultatul acestui demers al parchetului. (MTI)

Lasă un comentariu