PENTRU ELEVII MUREȘENI ȘI NU NUMAI - TABERELE - O OPȚIUNE DE PETRECERE A VACANȚEI DE VARĂ

Distribuie pe:

Ministerul Tineretului și Sportului, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș, a organizat activități de primire și trimitere a copiilor și tinerilor în centrele de agrement din rețeaua Ministerului, urmărind în fiecare an, îmbunătățirea indicilor de performanță, de ridicarea calității serviciilor oferite în taberele/bazele aflate în administrare, de o popularizare permanentă și eficientă a ofertelor de tabere, precum și de intensificarea colaborării cu instituțile cu care realizăm activitățile specifice (Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Palatul Copiilor Târgu-Mureș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș etc.).

Materiale promoționale

În acest scop, s-au realizat numeroase materiale promoționale (postere, broșuri, pliante, oferte turistice etc.), care au fost prezentate și afișate în unitățile de învățământ din județul nostru, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean. Aceste oferte și informări au fost postate pe site-urile direcției noastre și a Inspectoratului Școlar, și au fost popularizate în mod constant prin mijloacele mass media, ne spunea RUS IULIANA - director executiv Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș.

11 serii de tabere la Sovata

În perioada vacanței de vară a elevilor, din acest an, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș a organizat, în stațiunea Sovata Băi, la Centrele de agrement Sovata 1 și Sovata 2, câte 11 serii de tabără: de odihnă, tabere sociale și pentru persoane cu handicap.

La centrul de agrement Sovata 1 s-au derulat tabere pentru preșcolari, elevi și studenți cu handicap - acestora le-a fost repartizat un număr de 146 de locuri, cu un buget total de 58.400 lei, reprezentând cheltuielile cu cazarea și masa participanților, în serii de tabără de câte 5 zile (5 nopți de cazare și 5 pensiuni complete).

Tabere sociale

Pentru taberele sociale care au avut loc la Centrul de agrement Sovata 1, ce funcționează cu un număr de 40 locuri/serie, cazarea fiind asigurată în camere cu 2 și 3 paturi, modernizate, unele camere dispunând de baie proprie, televizor, internet wireless - elevilor din județul nostru le-au fost repartizate 37 de locuri, cu un buget total de 18.550 lei, reprezentând cheltuielile cu cazarea, masa și transportul participanților, în serii de tabără de câte 5 zile (5 nopți de cazare și 5 pensiuni complete), preciza directorul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Mureș.

Condiții de cazare foarte bune

La Centrul de vacanță Sovata 2, care oferă 49 de locuri/serie, în condiții de cazare foarte bune, fiecare cameră dispune de baie proprie, 2-3 paturi, televizor, internet wireless, au fost organizate 11 serii de tabără de odihnă, de câte 6 zile (6 nopți de cazare și 6 pensiuni complete) la care au participat peste 440 de copii și tineri, împreună cu cadrele didactice însoțitoare.

În aceste serii de tabără și-au petrecut un sejur din vacanța de vară copii și tineri din mai multe județe din țară (Constanța, Prahova, Tulcea, Călărași, Galați, Olt). Costul unei serii de tabără a fost de 510 lei (6 nopți de cazare și 6 pensiuni complete). Gradul de ocupare pentru vacanța de vară 2019 este de 95 %.

Tabere naționale

Taberele naționale s-au desfășurat pe baza proiectelor depuse și aprobate de Ministerul Tineretului și Sportului. Acestea cuprind activități educativ - recreative și cultural - vocaționale (activități de educație non-formală, voluntariat, educație civică, implicare socială, activități de informare, consiliere și educație pentru dezvoltarea personală a tinerilor și creșterea gradului de participare activă la viața publică, activități de pictură, dans, teatru sau alte activități cultural-artistice etc.) asigurate în centrele de agrement, în perioada vacanței școlare de vară, fiind destinate elevilor din ciclurile de învățământ gimnazial și liceal, respectiv clasele V - XII (inclusiv).

În cazul taberelor naționale, costul privind cazarea și masa persoanelor beneficiare, precum și serviciile și materialele folosite pentru activitățile educativ-recreative (inclusiv serviciile de transport dacă se impun activități externe aferente tematicii taberei), vor fi suportate de Minister, iar participanții vor achita doar contravaloarea transportului dus-întors de la localitatea de domiciliu până la centrul de agrement și retur.

DJST Mureș a câștigat două proiecte de tabără națională, locul 5 și locul 11, dintr-un număr total de 78 de proiecte depuse la Minister. Bugetul total alocat este de 75.600 lei, pentru un număr de 140 de participanți.

,,Să ne descoperim prin pictură”

Pe parcursul lunii august, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Târgu-Mureș, s-a desfășurat tabăra națională cu tema ,,Să ne descoperim prin pictură”, ediția a II-a, la care au participat 60 de copii și tineri, împreună cu însoțitori și specialiști în domeniu.

Această tabără s-a adresat atât începătorilor, cât și tinerilor entuziaști din instituțiile de învățământ vocaționale. Și-au propus să expună și să dezvolte trei componente majore: în primul rând, aprofundarea elementelor de teoria picturi și învățare/inițiere a unei tehnici de pictură, în al doilea rând, pictarea efectivă pe pânză, lemn sau sticlă - un studiu intensiv al fundamentelor artei și în al treilea rând, dezvoltarea competențelor și abilităților sociale.

Tabăra s-a bucurat de un succes deosebit. Participanții au pictat, au desenat, au învățat, s-au distrat, au vizitat cele mai importante obiective turistice din Municipiul Târgu-Mureș, precum și Mânăstirea Sânmărtin. Au fost și premiați pentru toată activitatea lor.

Tabară națională de muzică vocal-instrumentală

Cea de-a VI-a ediție a taberei naționale de muzică vocal-instrumentală a fost organizată, la sfârșitul lunii august, în colaborare cu Palatul Copiilor Târgu-Mureș. La tabăra ce are deja o tradiție, au participat 80 de copii și tineri din țară, împreună cu instructorii lor. Manifestarea și-a propus, adresându-se atât începătorilor, cât și artiștilor entuziaști, să expună și să dezvolte trei componente majore: în primul rând, aprofundarea elementelor de teoria muzicii și învățare/inițiere a unui instrument (temperat sau netemperat), în al doilea rând, interpretarea muzicală, vocală sau instrumentală (cu instrument de suflat sau de percuție) - un studiu intensiv al fundamentelor muzicii instrumentale și vocale, al elementelor de compoziție, aducând în discuție diferite stiluri muzicale și în al treilea rând, punerea bazelor unor mici formații vocal-instrumentale (ex: de folclor, muzică de fanfară, muzică ușoară sau jazz).

Ceea ce s-a studiat și s-a învățat, pe durata taberei, în atelierele de canto, fanfară, dansuri populare, muzică folk, muzică populară, jazz, s-a concretizat în două spectacole cu public, desfășurate în centrul Municipiului Târgu-Mureș (vineri, 23 august, în fața statuii lui Avram Iancu, și sâmbătă, 24 august, în Piața Teatrului Național), în care fiecare participant a performat ceea ce a invățat în această tabără.

Spectacolele au fost de un înalt nivel calitativ, spectatorii, organizatorii și toți cei care au participat fiind încântați de prestația acestora.

Am avut o săptămână încărcată de emoții, bucurie, ....o săptămână cu muzică în suflet, cu farmec, tinerețe, viață și mult zâmbet. Vă mulțumim tuturor, în mod special acestor tineri minunați cărora le dorim să aibă parte, în viață, de muzică în suflete!, spunea RUS IULIANA - director executiv Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Mureș.

 

Lasă un comentariu