ANUL ȘCOLAR 2019-2020 DEBUTEAZĂ LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,,TUDOR VLADIMIRESCU” DIN TÂRGU-MUREȘ CU UN SUFLU PROASPĂT, FOARTE MULTĂ ENERGIE ȘI ÎNCREDERE!

Distribuie pe:

Interlocutor: prof. Gabriela ȘANDRU, director al Școlii Gimnaziale ,,Tudor Vladimirescu” din Târgu-Mureș        

- Misiunea și viziunea școlii, (START ÎN VIITOR: COMPETENȚE AZI, PERFORMANȚE MÂINE!, Școala noastră - etalon de promovare a calității, un spațiu multi și intercultural în care fiecare elev se simte valorizat, având șanse egale de dezvoltare personală și profesională - răspunde așteptărilor societății printr-un învățământ deschis, flexibil și accesibil), afișate pe roll-up-urile de la intrare, transpar și în aerul elegant, sofisticat, ce te întâmpină la intrare, în pereții veseli ai claselor și curtea pictată în întregime cu jocuri de tip play-form. Care e stadiul pregătirilor pentru începerea noului an școlar?

- În vara anului 2019 s-au finalizat lucrările de reabilitare, finanțate de la Bugetul Local, începute în semestrul al II-lea. Astfel, a fost înlocuită toată instalația de apă din clădire, băile elevilor au fost renovate complet și modernizate, holurile instituției au fost reabilitate prin înlocuirea lambriurilor deteriorate cu tencuială decorativă, elegantă, iar pardoseala a fost acoperită cu tarchet, inclusiv pe scări. Au fost cumpărate două seturi de mobilier școlar, unul pentru clasa a V-a și unul pentru clasa I, în valoare de 25.000 de lei. De asemenea, s-au achiziționat perdele și draperii de soare pentru sălile de la parter și etajul I, în valoare de 18.000 de lei. Pentru bugetul Primăriei, sumele alocate nu reprezintă, probabil, decât o picătură într-un ocean, însă pentru școală, sprijinul oferit reprezintă oceanul!

Din fonduri proprii, s-au renovat trei săli de clasă, s-au reparat scările de la intrarea secundară și s-a susținut financiar proiectul educațional “Școala de vară”, iar cu sprijinul Asociației de părinți “Tudor20”, două săli de clasă au fost dotate cu dulapuri modulare pentru elevi.

- Câți elevi sunt înscriși la Școala Gimnazială “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Mureș și câte cadre didactice activează?

- Numărul elevilor înscriși în unitatea noastră pentru anul școlar 2019-2020 este de 838, coordonați de 64 de cadre didactice, din care 43 titulari (4 titularizați în iulie 2019) și 8 catedre rezervate, ocupate prin detașare în interesul învățământului.

- Ce activitati s-au desfășurat în perioada vacanței de vară?

- În vara 2019 a avut loc ediția a II-a a Proiectului Educațional “Școala de vară”, o alternativă de petrecere a timpului liber al elevilor școlii în mod gratuit, plăcut și util, sub îndrumarea cadrelor didactice. Dascălul zilelor noastre este concurentul lui Google. Și, chiar dacă nu deține volumul de informație oferit de motorul de căutare american, profesorul rămâne principala interfață om-mașină, dotată cu un sistem de valori morale, spirituale și umane, pe care nicio tehnologie actuală nu o are, cu o contribuție vitală în formarea caracterului și personalității elevilor. Omul tehnologic este dependent de mașinăriile gânditoare care îl înconjoară și în funcție de care își trasează programul zilnic, începând de la alarma deșteptătoare, la micul dejun încălzit la microunde, automobilul robotizat cu care ajunge la biroul dotat cu computere, unde accesează diferite programe și aplicații online, telefonul pe care îl verifică constant pentru a fi la curent cu noutățile din mediul online, pentru a ajunge seara acasă la televizorul smart sau laptopul cu care adoarme în brațe. Majoritatea elevilor din mediul urban își petrec timpul liber în mediul online, navigând pe Internet, devenind sedentari și izolându-se de ceilalți. De aceea, rolul dascălului este esențial pentru a forma în copii mecanisme de cooperare cu asaltul tehnologic curent, de a-i învăța să-și dozeze timpul și să-l utilizeze cu eficiență maximă, atât pentru a se recreea, cât și pentru propria lor dezvoltare. Prin proiectul educațional “Școala de vară”, Școala Gimnazială “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Mureș și-a propus formarea/dezvoltarea abilităților de relaționare și cooperare, dobândirea de competențe cheie și complementare în rândul elevilor, dar și a cadrelor didactice, oferind o alternativă sănătoasă de petrecere a timpului liber.

Anul acesta au participat 200 de copii, cu 66% mai mult decât în 2018. Dintre aceștia, 120 în sesiunea din 1-5 iulie și 80 în sesiunea 5-9 august. Programul zilnic a fost de 4 ore, în intervalul orar 8-12, cu o oră de sport și mișcare în curtea școlii, la începutul fiecărei zile, urmată de ateliere creativ-educative, coordonate de cadrele didactice ale școlii și asistate de voluntari liceeni. Acestea au fost concepute pentru a răspunde inteligențelor multiple și pentru a satisface diferite nevoi ale elevilor. Astfel, unele ateliere au presupus multă mișcare (Sport și Sănătate, EduZone, Talente), altele îndemânare (Home Deco, Fashion), strategie (Starteg-IC, Secunde) sau creativitate (Jos Pălăria!, Hansel & Grettel, Picasso, Dream Jar).

Proiectul s-a finalizat cu o expoziție la finalul fiecărei săptămâni, la care au fost invitați părinții elevilor. Expoziția cu vânzare a debutat cu un dans de tip Flash Mob, la care au participat toți copiii, o Tombolă cu premii, însă elementul surpriză din acest an a fost Color-Run, un deliciu colorat, organizat pe terenul de sport al școlii cu ajutorul voluntarilor. Din chestionarele și sondajele aplicate a reieșit că proiectul “Școala de vară” s-a bucurat de aprecierea elevilor și părinților deopotrivă. Niciun efort nu e prea mare atunci când există răsplată!

Putem conchide, fără echivoc, că anul școlar 2019-2020 debutează la “Tudor Vladimirescu” cu un suflu proaspăt, foarte multă energie și încredere!

 

Lasă un comentariu