FRUMOS ÎNCEPUT DE TOAMNĂ LUDUȘEANĂ

Distribuie pe:

Deschiderea oficială a sezonului de pescuit staționar

Un număr mare de pescari amatori, copii, tineri și vârstnici, din orașul Luduș, precum și grupuri de pescari din Cluj-Napoca, Târgu-Mureș și Reghin au participat duminică, 1 septembrie 2019, la a II-a ediție a concursului de pescuit sportiv staționar organizat de Primăria orașului Luduș, în colaborare cu Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Mureș, pe lacul de pescuit din bucla intravilană a râului Mureș.

La concurs au participat, din partea Primăriei, domnul primar, Ioan Cristian Moldovan, însoțit de domnii Cornel Luca, administratorul lacului de pescuit, juristul Sebastian Căpușan, Popa Liviu, directorul Direcției Drumuri, Intervenții, Transport și Zone Verzi, consilierii locali Gelu Puia și Tiberiu Orban, iar din partea AJVPS Mureș, domnul Gherman Șandor, ing. Daniel Tet, șeful grupei Luduș, și Alin Alb.

Concursul a fost precedat de popularea lacului cu pește din specia crap, de amenajare, prin pietruire, a drumului de acces, lung de aproximativ 2 km, a spațiilor betonate pentru pescari, a celor pentru bucătărie, pentru odihnă și servirea mesei, pentru activitatea secretariatului.

În timpul concursului, în liniștea serafică a spațiului au răsunat anunțurile victorioase ale copiilor concurenți: “Pește, la nr. 3!”, “Pește la nr. 14!, la nr..... și la nr....!”, precum și invitațiile voluntarilor “E timpul să servești o apă minerală și o felie de cozonac! Dacă mai dorești, anunță-mă, că vei fi imediat servit!”

La încheierea concursului, domnul inginer Daniel Tet, ajutat de domnul primar Ioan Cristian Moldovan și de domnul Nicolae Stroe, au înmânat diplome de participare și medalii tuturor pescarilor copii, trofee, medalii și diploma celor mai norocoși pescari. La copii: trofeul - Rareș Sărac; Locul I: Darius Rus (cu 47 pești prinși); Locul II: Mihai Stroe (38 pești); Locul III: Ioana Camelia Trif (32 pești).

O fetiță, luată în brațe de tăticul ei, își suspina supărarea: “Eu, eu, eu nu am prins nici un pește. Mi-e rușine!” Un pescar a liniștit-o: “Așa am pățit și eu la primul concurs din viața mea. Acum sunt campion! Nu te supăra, fetițo! Continuă să ieși cu tăticul la pescuit și o să înveți secretele pescuitului”.

La seniori: Locul I: Miron Litean (5,5 kg); Locul II: Alex Popa (2 kg); Locul III: Trifan Potra (1,5 kg) și Vasile Nichita (1,5 kg).

În calitatea sa de gazdă și organizator, domnul primar Ioan Cristian Moldovan le-a mulțumit participanților, apropiaților săi colaboratori, partenerilor de la AJVPS, și-a exprimat speranța că frumoasa zi a concursului va fi tuturor de folos și a anunțat că în toamna acestui an, lacul va fi populat cu o tonă de pește, din specia caras.

La final, cu toții au participat la masa comună pregătită de vestitul bucătar șef Bușu. Vorba unui pescar cu tâmple argintii și noroc la “fir întins”: “Așa zile să tot fie!”

***

Ziua Culturii Maghiare

În acest an, 2019, tradiționala sărbătoare comunitară “Zilele orașului Luduș”, organizată de Primărie și Consiliul local, a început în zilele de 31 mai, 1 și 2 iunie, în Piața Centrală, cu un program cultural dedicat tuturor locuitorilor urbei, a continuat duminică, 11 august, în cartierul sudic Gheja, cu un program cu specific românesc “Gheja în sărbătoare” și s-a încheiat duminică, 1 septembrie, în nordicul cartier Roșiori, cu “Ziua Culturii Maghiare”, cu un program de cântece, dansuri populare, recitări și evocări istorice specifice culturii maghiare.

În deschiderea evenimentului de la Roșiori, preotul calvin Kali Barna Szabolcs i-a binecuvântat pe organizatori, participanți și invitați și, împreună cu toții, a înălțat rugăciunea creștină “Tatăl Nostru”. Primiți și răsplătiți cu aplauze, profesorul Kis Istvan, viceprimar al orașului Luduș și președinte al organizației orășenești a UDMR, doamna Horvath Anna, vicepreședinte al partidului UDMR, și domnul Kovacs Levente, președintele organizației județene UDMR Mureș au transmis, în limbile maghiară și română, mesajele de salut din partea entităților pe care le reprezintă. S-au adresat locuitorilor cartierului Roșiori, în limba română domnul Ioan Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, și în limba maghiară domnul Poharelec Laszlo, șeful delegației de consilieri locali din orașul Gyamaendrod, din Ungaria. În cuvântările lor s-au referit la conviețuirea de sute de ani dintre români și maghiari, la păstrarea identității culturale specifice fiecărei etnii, la interesul comun pentru prosperitatea culturală și economică la nivel național. A fost lansată ideea promovării unui protocol de înfrățire între orașele Luduș și Gyamaendrod.

Voia bună a fost întreținută și de formațiile artistice din Roșiori și cele invitate, inclusiv din județul Harghita, cuprinzând soliști și în limba română. Au adresat laude doamnelor bucătărese, pricepuților bărbați bucătari de la sectorul de ceaune cu ciorbă de pește sau cartofi, meșterilor olari de la Corund, prezenți cu produse artizanale, tinerilor care au înălțat o iurtă mongolă care să amintească de originile asiatice ale maghiarilor, celor aproape 20 de sponsori, societăți comerciale și persoane fizice, celor 30 de voluntari.

***

Mai sunt doar câteva zile până când, luni, 9 septembrie 2019, ludușenii participă la cea mai mare sărbătoare comunitară: începe anul școlar 2019-2020.

Elevilor, profesorilor, personalului nedidactic și administrativ din școlile și grădinițele orașului, părinților elevilor le dorim sănătate, multă putere de muncă și rezultate la învățătură care să aducă bucurie în familie.

 

Foto:

Fotografie de grup de la concursul de pescuit

Deschiderea festivă a Zilei Culturii Maghiare, de la Roșiori - Luduș

Lasă un comentariu