APROAPE UN SFERT DINTRE PRODUSELE VERIFICATE DIN SUPERMARKETURILE DIN ROMÂNIA AU COMPOZIȚII DIFERITE FAȚĂ DE ACELEAȘI PRODUSE DIN OCCIDENT

Distribuie pe:

În cadrul conferinței pan-europene “Consolidarea aplicării legislației privind siguranța produselor (alimentare și nealimentare) în UE”, desfășurată la începutul acestei săptămâni, reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor din România au prezentat rezultatele unui studiu din care rezultă că produsele verificate din supermarketurile din România au conținuturi diferite față de produsele similare din Occident.

“Am verificat în funcție de etichetele care ne-au fost prezentate în studiul european, unde au fost analizate 128 de produse. Dintre acestea au fost găsite în România produse identice de la același producător, dar unele dintre ele veți vedea cu cantități diferite, diferențe privind compoziția, cu absența unor ingrediente sau cu prezența altor ingrediente, diferențe privind proporțiile anumitor ingrediente sau diferențe privind parametri rezultați din declarațiile nutriționale. Au fost găsite 79 de produse, s-au constatat diferențe la un număr de 18, reprezentând 22,78% din totalul produselor verificate”, a afirmat Paul Anghel, directorul ANPC.

Acesta a mai dat ca exemple: alunele din ciocolata Milka reprezintă doar 17%, față de conținutul produselor din aceeași gamă din Italia, de 22% de alune. Băuturile Fanta conțin 5% suc de portocale în România, pe când cele din Franța și Italia conțin 10%, iar băuturile Freeway conțin 3% suc de portocale în România, iar în Italia, 20%.

Reamintim că, în această primăvară, Liviu Dragnea a depus în Parlamentul României  o propunere legislativă ce vizează firmele care practică dublul standard de calitate în România, respective retailerii și comercianții de medicamente care desfac produse din alte țări la o calitate mai slabă, dar la aceleași prețuri. Potrivit proiectului de lege, amenda prevăzută era de 4% din cifra de afaceri și confiscarea produselor.

“Este primul pas major împotriva companiilor care vând în România produse asemănătoare, dar de o calitate inferioară față de cele vândute în Occident. Este însă nevoie și de patrioți în Parlamentul European, care să se asigure că dublul standard privind calitatea alimentelor, medicamentelor și a altor bunuri de larg consum vândute pe piața europeană va fi complet eradicat” - a afirmat, la vremea respectivă, fostul președintele PSD, etichetat de mulți “patrioți” drept anti-european, când a propus această lege. 

Lasă un comentariu