IMPORTANT! LEGEA CONSUMATORULUI VULNERABIL A FOST VOTATĂ!

Distribuie pe:

CE PREVEDE EA ȘI CÂȚI BANI POT PRIMI ROMÂNII PENTRU FACTURILE DE GAZ ȘI ENERGIE

Din cauza scumpirilor din ultima perioadă, tot mai mulți români se află în situația de a nu-și mai putea achita facturile la energie electrică sau gaze naturale. Parlamentul a adoptat Legea privind consumatorul vulnerabil de energie. Prevederile sale ar urma să se aplice de la 1 noiembrie 2021.

Peste un milion și jumătate de români ar urma să primească ajutor de la stat din această iarnă. După nouă ani în care a zăcut în Parlament, una dintre cele mai importante legi pentru români a fost, în sfârșit, votată azi. Legea consumatorului vulnerabil ar trebui să mai ia din povara facturilor la energie și gaze pentru cinci sute de mii de gospodării.

Timp de nouă ani a adunat praf prin diverse sertare. Azi, după trei ore și jumătate de discuții în contradictoriu, legea consumatorului vulnerabil are în sfârșit o formă finală. “Am căzut de acord ca termenul de aplicare a legii să fie 1 noiembrie 2021, acest an. Sunt 3 tipuri de forme de energie și încălzire”, spune Oana Țoiu - președintele comisiei pentru muncă.

Peste cinci sute de mii de gospodării vor beneficia de ajutor din partea statului, conform legii. Datele INS arată că se vor bucura de efectele legii mai puțin de 1 milion și jumătate de români aflați în situații dificile din punct de vedere financiar. În niciun caz până la cinci milioane, așa cum susținea ministrul Muncii. “Între 1 milion și 5 milioane de oameni vor beneficia de diferite tipuri de sprijin din partea statului”, preciza Raluca Turcan.

Având în vedere noile prețuri de pe piața de energie, experții spun că, de fapt, opt din zece români se află într-o situație vulnerabilă. “Degeaba vorbim de vulnerabilitate pentru că practic 80% din populație intră la vulnerabilitate la prețurile astea”, spune Ioan Purica, expert în energie. Doar că, ajunși la capătul bugetului și al răbdării, oamenii așteaptă mai mult. “Cam cât credeți că ar trebui să acopere statul din facturi? După părerea mea, cel puțin jumătate din facturi. Cel puțin la curent electric. Nu mai vorbim de gaz. Cel puțin jumătate”, mărturisește o femeie.

Legea va intra în vigoare din punct de vedere juridic cel mai devreme săptămâna viitoare. După aprobarea în plenul Camerei, trebuie promulgată de către președintele Iohannis.

Legea consumatorului vulnerabil a fost avizată anterior de Comisia pentru Muncă și Protecție Socială, Comisia pentru Industrii și Servicii și de Comisia pentru Politică Economică, Reformă și Privatizare.

Proiectul de lege a fost depus în primăvară, în 30 martie 2021, fiind adoptat la 17 mai. Două zile mai târziu, a fost înregistrat la Cameră, unde câteva comisii și-au dat avizul.

Ajutorul pentru încălzire

Potrivit proiectului de lege, consumatorul vulnerabil de energie, denumit, în continuare consumator vulnerabil (persoană singură/familie), care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, are nevoie de măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale.

Ajutorul pentru încălzire se acordă în funcție de veniturile medii nete lunare ale românilor. În cazul familiilor, venitul mediu net lunar până la care se poate acorda ajutorul pentru încălzire este de 810 RON/persoană. Pentru persoanele singure, ajutorul poate fi în valoare de 1445 de lei.

Măsurile de protecție socială financiare constau în acordarea de ajutoare destinate asigurării nevoilor energetice minimale și sunt:

a) ajutor pentru încălzirea locuinței;

b) ajutor pentru consumul de energie destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului;

c) ajutor pentru achiziționarea, în cadrul unei locuințe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea și asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depășite din punct de vedere tehnic și moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum și pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie;

d) ajutor pentru achiziționarea de produse și servicii în vederea creșterii performanței energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie.

De asemenea, legea prevede “măsuri de protecție socială non-financiare” care constau în facilități de acces și conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale.

Plafoanele veniturilor pentru ajutoarele pentru încălzire au fost majorate

Venitul mediu net lunar până la care se acordă ajutorul pentru încălzire este de 1.386 lei/persoană, în cazul familiei, și de 2.053 lei, în cazul persoanei singure. Pentru fiecare tip de combustibil s-a stabilit o valoare de referință, care se actualizează prin hotărâre a Guvernului și nu poate fi mai mică de: 250 lei/lună, pentru gaze naturale; 500 lei/lună, pentru energie electrică; 160 lei/lună, pentru combustibili solizi și/sau petrolieri.

“Ajutorul se acordă în funcție de venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure, după caz, iar suma aferentă pentru compensarea procentuală se suportă din bugetul de stat, după cum urmează:

a) în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, în situația în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este de până la 200 lei;

b) în proporție de 90%, în situația în care venitul mediu net lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 200,1 lei și 320 lei;

c) în proporție de 80%, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 320,1 lei și 440 lei;

d) în proporție de 70%, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 440,1 lei și 560 lei;

e) în proporție de 60%, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 560,1 lei și 680 lei;

f) în proporție de 50%, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 680,1 lei și 920 lei;

g) în proporție de 40%, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 920,1 lei și 1040 lei;

h) în proporție de 30%, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1040,1 lei și 1160 lei;

i) în proporție de 20%, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie sau al persoanei singure este cuprins între 1160,1 lei și 1280 lei;

j) în proporție de 10%, în situația în care venitul net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 1280,1 lei și 1386 lei;

k) în proporție de 10%, în situația în care venitul net mediu lunar al persoanei singure este cuprins între 1280,1 lei și 2053 lei.”

Pentru energia termică, valoarea de referință a ajutorului pentru încălzire se stabilește lunar

Valoarea de referință se stabilește și în limita consumului mediu și în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației. Cuantumul ajutorului pentru încălzire se scade din factura ce atestă contravaloarea consumului, lunar, de către furnizori și nu poate fi mai mare decât valoarea consumului facturat.

Pentru combustibili solizi și/sau petrolieri, dacă din calcul rezultă un cuantum mai mic de 10 lei, atunci se acordă 10 lei. Dacă din calculul ajutorului pentru încălzire, potrivit alin.(1), rezultă fracțiuni în bani, cuantumul se rotunjește la leu în favoarea beneficiarului. Ajutorul pentru încălzire se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință.

În situația în care două sau mai multe familii sau persoane singure locuiesc în același spațiu locativ, ajutorul pentru încălzire se acordă în numele titularului contractului/convenției individuale încheiat cu furnizorul. Autoritățile administrației publice locale pot acorda, din bugetele proprii, ajutor pentru încălzire familiilor și persoanelor singure ale căror locuințe sunt locuințe sociale.

Dreptul la ajutorul pentru încălzire poate fi solicitat odată cu cel de ajutor social și/sau cu cel de alocație pentru susținerea familiei

Lunar, până cel târziu la data de 3 a lunii, reprezentantul furnizorului de energie termică ori de gaze naturale/energie electrică împreună cu reprezentantul asociației de proprietari/locatari, după caz, stabilesc consumul general de energie termică sau de gaze naturale/energie electrică. În cazul asociațiilor de proprietari/locatari, furnizorii de energie termică în sistem centralizat transmit lunar factura reprezentând consumul general de energie termică la nivel de asociație, precum și suma totală a ajutoarelor efective calculate în termen de maximum două zile de la realizarea calculului.

Care este suplimentul pentru energie

Familiile și persoanele singure ale căror venituri sunt de până la 810 lei/persoană beneficiază lunar de un supliment pentru energie calculat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, dar nu mai mult decât valoarea consumului facturat, în cuantum de:

a) 30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;

b) 10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;

c) 10 lei/lună pentru consumul de energie termică;

d) 20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi și/sau petrolieri. Suplimentul pentru energie se acordă lunar, pe tot parcursul anului și se plătește direct furnizorului, cu excepția suplimentului pentru combustibili solizi sau petrolieri care se plătește direct titularului.

Suplimentul pentru energie poate fi solicitat împreună cu ajutorul pentru încălzirea locuinței sau separat

În situația în care singura sursă de energie utilizată este energia electrică, cuantumul suplimentului este de 50 lei/lună. Fondurile necesare pentru plata ajutorului pentru încălzire și a suplimentului pentru energie se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Legea consumatorului vulnerabil se va aplica de la 1 noiembrie 2021 (inițial, Guvernul propusese ca termenul de aplicare să fie 1 septembrie 2022) și crește exponențial numărul de beneficiari de la 218.000, câți sunt în momentul de față, la 525.000.

(observatornews.ro)

Lasă un comentariu