ȘCOALĂ ȘI... EDUCAȚIE

Distribuie pe:

* “În școală stă însăși mărimea și slava unui popor”; “O școală bună face în scurtă vreme obști bune, cetățeni buni, nații deștepte; singur cu ajutorul școalei e cu putință poporului a se ridica din ignoranță și a merge spre bunăstarea pe care o merită. Ea este locul științelor; din școală ies razele luminătoare de duhurile omenești, în școală ca într-o grădină mult roditoare se seamănă sămânța cea cerească a virtuții în tinerile inimi ale școlarilor”.

Gheorghe Barițiu (1812-1893), om politic, istoric.

***

* “Școala proastă nu e o școală în care se învață puțin ori se propagă vederi greșite, ci una în care se învață rău, adică fără de șir, dezordonat, o școală în care nu este disciplină nici în ceea ce privește instrucțiunea, nici în ceea ce privește purtările”.

Ion Slavici (1848-1925), scriitor, publicist.

***

* “Se cuvine ca noi, părinții să lucrăm pentru fiii noștri, să ne concentrăm toată amoarea (dragostea) pre dânșii, să ne nevoim în tot modul a-i face oameni de caracter cu sentiment, cu cunoștințe și conștiință, cu religie și virtute, cu moralitate în purtări și demnitate în comerțul vieții”.

Codru Drăgușanu (1818-1884), scriitor, revoluționar.

P.S. La intrarea Universității din Stellenbosch (Africa de Sud) e afișat următorul text:

- distrugerea oricărei națiuni nu necesită bombe atomice sau rachete balistice intercontinentale. Trebuie doar scăderea învățământului și permiterea fraudei la examenele studenților.

- pacienții mor în mâinile unor astfel de medici.

- clădirile se prăbușesc fiind construite de asemenea ingineri.

- banii se pierd în mâinile unor asemenea economiști.

- dreptatea se evaporă în mâinile unor asemenea juriști și judecători.

- crahul învățământului este crahul națiunii. Dixit!

Să nu uităm cuvintele Sfintei Scripturi:

“Cine are urechi de auzit să audă!” (Luca 8, 8) sau... cuvintele Sfântului Ardealului: “Cine are minte, să ia aminte!” Dixit!

Lasă un comentariu