PUNCT DE VEDERE SOLICITAT COMISIEI DE REGULAMENT PRIVIND CONSTITUIREA COMISIEI DE ANCHETĂ REFERITOARE LA EXECUȚIA BUGETARĂ

Distribuie pe:

Biroul permanent al Senatului a solicitat, luni, un punct de vedere, Comisiei de regulament referitor la solicitarea PNL de înființare a unei comisii de anchetă privind modul în care a fost efectuată execuția bugetară în anul 2018 și rectificarea bugetară din 2019.

“Raportul de țară pentru 2018, publicat de către Comisia Europeană, arată că această suspiciune de manipulare și falsificare a datelor execuției bugetare în anul 2018, scopul acestor manipulări și falsificări este acela de a reduce artificial deficitul bugetar pe cash, în 2018, sub pragul de 3% din PIB. Datele care au stat la baza rectificării bugetare din anul 2019 au fost modificate față de cele aprobate în legea bugetului de stat. Au fost scăzute veniturile programate a fi încasate, modificare care a dus la creșterea deficitului bugetar, pentru prima jumătate a lui 2019 față de ceea ce era aprobat prin legea bugetului de stat”, se arată în expunerea de motive a solicitării.

Senatorii PNL susțin că “această modificare a permis Guvernului să spună că execuția bugetară pe primele șase luni este mai bună decât cea programată și, astfel, să poată justifica o rectificare bugetară pozitivă” și că “modificarea datelor aprobate în bugetul de stat a dus la creșterea diferenței dintre veniturile estimate și cele încasate, de la 9 miliarde la 10,4 miliarde lei”.

“Există dovezi că datele execuției bugetare în 2018 și ale rectificării bugetare din 2019 au fost falsificate. Ancheta are ca scop verificarea condițiilor în care s-au efectuat rectificările bugetare în 2018 și 2019, și execuția bugetară în 2018, de către Guvernul României”, se mai explică în cererea depusă de PNL la Biroul permanent.

Termenul acordat Comisiei de regulament este de o săptămână.

 

Lasă un comentariu