ÎNCEPÂND DE SÂMBĂTĂ, 12 OCTOMBRIE, FĂRĂ TELEFOANE MOBILE LA VOLAN!

Distribuie pe:

Începând cu data de 12 octombrie 2019, vor intra în vigoare noile reglementări prin care va fi interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile, în orice mod, atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către șofer, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare. Sancțiunea pentru nerespectarea legii este de la 6 la 8 puncte amendă (în prezent, de la 870 de lei la 1.160 lei) și 4 puncte penalizare.

Interdicția este valabilă pentru toți conducătorii de vehicule, chiar dacă acestea nu impun deținerea unui permis. Astfel, sunt obligați să renunțe la telefoanele mobile și cei care se deplasează cu ajutorul bicicletei, trotinetei sau căruței.

Potrivit noilor reglementări, interdicția se aplică doar în cazul în care vehiculele se află în mișcare, ceea ce înseamnă că participanții la trafic pot folosi telefonul mobil atunci când staționează. Vor fi amendați, însă, cei care opresc la semafor, pentru a manevra dispozitivele amintite mai sus.

Un aspect de noutate îl constituie sancționarea unei forme agravante de săvârșire a contravenției privind utilizarea telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier, ori tramvai. Astfel, ținerea în mână sau folosirea cu mâinile, în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier, ori tramvai, aflate în mișcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor, constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), și cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Reamintim că, la 12 august, Guvernul României a adoptat Ordonanța nr. 11 pentru modificarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. (sursa - politiaromana.ro)

Lasă un comentariu