LA COLEGIUL ,,ALEXANDRU PAPIU ILARIAN”, TG.-MUREȘ, “100 DE ANI DE EDUCAȚIE, CULTURĂ ȘI VALOARE”

Distribuie pe:

La sfârșitul săptămânii trecute, la Colegiul “Alexandru Papiu Ilarian” din Tg.-Mureș, au debutat activitățile derulate în onoarea celor 100 de ani care au trecut de la înființare. Astfel, în 11 octombrie, a avut loc un Moment omagial - dezvelirea bustului lui Alexandru Papiu Ilarian, cu noile basoreliefuri. Acestea au existat inițial, dar în anii '40, în vâltoarea evenimentelor, au fost zdrobite, spunea prof. Cristina-Ligia SOMEȘAN. La manifestare, coordonată de prof. Cristina-Ligia SOMEȘAN, director al Colegiului Național “Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu-Mureș și prof. dr. Maria KOZAK, inspector școlar de specialitate în cadrul IȘJ Mureș, au participat elevi, cadre didactice (actuali și foști), reprezentați ai instituțiilor publice locale, ce au susținut scurte alocuțiuni.

“În fața intrării principale a fost construit bustul marelui istoric și om politic român, Alexandru Papiu Ilarian (1827-1877), cel ce a fost unul din principalii organizatori ai Revoluției de la 1848, membru titular al Academiei Române din anul 1868.

Profesorul Ioan BOJORU, la începutul lunii martie a anului 1927, a inițiat ridicarea, în fața Liceului de Băieți nr. 1, unei sculpturi dedicate lui Alexandru Papiu-Ilarian. Monumentul s-a așezat la intrarea principală a școlii, ca semn de admirație și recunoștință față de marele patriot și strălucitul istoriograf al cărui nume îl poartă liceul, și ca îndemn spre lumină și spre dragostea de neam și țară, pentru toate generațiile, care își vor adăpa sufletul la izvoarele de cultură ale acestui liceu. Festivitatea de dezvelire a monumentului a avut loc la 1 Decembrie 1930, cu mult fast.

Poetul Ion Horea, elev și absolvent al “Papiului”, își amintea că bustul a zăcut de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial, lângă un zid din incinta liceului din Aiud, între mărăcini și bălării.

Un șir de peste o mie de generații de elevi și absolvenți au trecut zilnic prin preajma acestui monument. El constituie un simbol al învățământului târgumureșean și este o temelie pentru ceea ce elevii și profesorii numesc “spiritul PAPIU-ului”: dăruire, abnegație, spirit de sacrificiu și patriotism”, se arată pe site-ul Colegiului.

În seria evenimentelor interesante și bogate, gândite pe discipline, pe catedre, a fost inclusă și întâlnirea anuală a Alianței Colegiilor Centenare, coordonată de prof. Claudia Sabău și prof. Siomona Gherman.

Între 14 și 18 octombrie, catedra de Chimie (coordonator prof. Claudia SABĂU și prof. Simona GHERMAN), organizează ,,CHEM STEM” - Proiectul “Științescu Richter”, iar Catedra de Biologie (coordonator prof. dr. Petru ISTRATE), între 11 și 25 octombrie, Expoziție de fluturi exotici. Între 11 și 23 octombrie, este programată Expoziția Profesori de 10 x10 - “Matematica veșnic tânără” (coordonator catedra de Matematică, prof. Mihaela COJOCNEAN), iar astăzi, 15 octombrie, Contextualizări ontologice “Spațiu și timp în literatură” (coordonator prof. dr. Maria KOZAK), Colocviile Papiu 100 -

#MakeBookGreatAgain, Invitat: cercetător științific Luigi Bambulea, Muzeul Literaturii Române (activități coordonate de Catedra de Limba și literatura română); Cupa Centenar Papiu - competiție interliceală de fotbal (coordonator catedra de Educație fizică, prof. Gligire DOAGĂ); Atelier de Robotică (cordonatori echipa FTC RobotPapiu); Simpozion istoric ,,Alexandru Papiu Ilarian - istorie și destin” (coordonator catedra de Istorie, prof. Simion BUI); ,,Toamna artistică în Papiu” - program artistic (coordonator Catedra de Educație muzicală, prof. JEDDI Tunde); Atelier de scriere ,,Papiu în 100 de expresii literare” (catedra de Limba și literatura română).

 

Fotohttps://www.cuvantul-liber.ro//uploads/pdf/Papiu.pdf

Lasă un comentariu