SECVENȚE LUDUȘENE

Distribuie pe:

LANSARE DE CARTE

Doamna Lucreția Horvath, contabilă de o viață la instituții de învățământ din Luduș, și-a surprins cunoscuții atunci când, cu ani în urmă, a publicat primul său volum de versuri, botezat „Raze de asfințit". Tăcerea care a urmat, timp de șase ani, a fost neliniștitoare pentru fanii săi și un necesar spațiu de creație pentru domnia sa. În acei ani a descoperit încântarea clipei, căreia i-a dat grai în fugare și lapidare notații ale poemelor celor 18 silabe, specifice speciei literare haiku. Unele poeme i-au fost premiate și publicate în volumele colective „Dansul cocorilor" (2015) și „Pană de cocor"(2016).

Acum, în miezul toamnei 2019, doamna Lucreția Horvath și-a lansat, discret, prin întâlniri de la autor la cititor, propriul volum de poeme haiku „Popas de-o clipă" (Editura PIM, Iași, 2019, format A6, carte de buzunar). Tehnoredactorul și editorul volumului, domnul Corneliu Traian Atanasiu, din Iași, ne îndeamnă: „Nu ezitați să călcați pe potecile multe ale noului volum de poezie semnat de Lucreția Horvath!".

***

BIROUL PRIMARULUI - ÎN CARTIERELE ORAȘULUI

După o întrerupere de doi ani, timp în care domnul primar Ioan Cristian Moldovan și-a îndeplinit promisiunile făcute în anul 2016, a reluat întâlnirile de seară cu locuitorii orașului Luduș. Am reușit să particip, ca invitat, la întâlnirile sale cu ludușenii din cartierul Luduș Nord. Atât la cea de la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Izvorului, cât și la aceea de la intersecția străzilor Traian și Viilor, cetățenii, bărbați și femei, mulți tineri, vârstnici puțini, și-au exprimat satisfacția că, într-adevăr, în cartierul lor toate străzile au fost asfaltate, trotuarele - pavate, rețelele de apă potabilă și canalizare -extinse, că beneficiază de serviciile societăților E.On Gaz Furnizare S.A., Electrica Furnizare S.A., Digi/RCS&RDS și Poșta Română, de transportul în comun. A fost loc și pentru nemulțumiri, sesizări și reclamații. Ele au vizat, în principal, birocrația care îi împiedică pe proprietarii de locuințe noi să se branșeze la rețelele vechi de apă și canalizare, restricția de distrugere prin foc a resturilor vegetale din gospodăriile proprii, tarifele mari pentru salubritatea gestionată CJ Mureș, indisciplina șoferilor vitezomani, distanțele prea mari dintre trecerile                 

de pietoni, parcarea autoturismelor pe trotuare, trotuarele și șanțurile (betonate) necurățate, gunoaiele de tot felul aruncate în spații publice ș.a. Răspunzând, primarul Cristian Moldovan a precizat că, de curând, Primăria Luduș a înființat, în premieră la nivel național, o societate pentru efectuarea curățeniei pe străzile din oraș, iar de curând, o societate pentru transport urban local, care deja dispune de 5 autobuze foarte încăpătoare, că în cartierele cu blocuri de locuințe toate tomberoanele pentru gunoi menajer sunt îngropate, pe străzile Crinului și Răsăritului sunt în funcțiune două platforme pentru gunoi nemenajer, dar și că, fiecare proprietar de locuință din acest cartier este dator să asigure curățenia pe trotuarul și în șanțul din fața casei. Unii participanți la întâlniri au încercat să amestece politica în treburile administrative. Lor, primarul Moldovan le-a atras atenția că nu a venit să facă politică, iar cei care vor să facă politică, să facă bine să participe la scrutinul prezidențial din 10 decembrie a.c.

***

LA LUDUȘ, VACCINUL ANTIGRIPAL DOAR PE BANI

Un ludușean, persoană în vârstă, bolnav cronic, încrezător în publicitatea Ministerului Sănătății, potrivit căreia ar avea prioritate la vaccinare antigripală, s-a adresat medicului său de familie cu rugămintea să-l programeze. Acolo a primit un răspuns care i-a șubrezit încrederea în drepturile sale de persoană bolnavă, vârstnică și asigurată: „Până acum, cabinetul nostru nu a primit nicio fiolă de vaccin antigripal și nu știm când vom primi. Promisiuni avem, dar, deocamdată, asta e! Încercați la farmacie!".

S-a dus ludușeanul la farmacia cea mai apropiată. „Da! Mai avem patru fiole. Costă 57 de lei fiola".

***

PELERINAJ LA ALBA IULIA, RÂMEȚI ȘI DUMBRAVA

Luni, 21 octombrie 2019, dreptmăritori creștini ortodocși din Luduș vor participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de IPS Irineu, arhiepiscop al Alba Iuliei, împreună cu un numeros sobor de ierarhi și preoți ortodocși în Catedrala Ortodoxă Arhiepiscopală din Alba Iulia, pentru celebrarea Sfinților Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, a Sfântului Mucenic Oprea, a Sfinților Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel. Pelerinajul va continua cu vizitarea Mănăstirilor Râmeți și Dumbrava.                  

Transportul este gratuit. Ludușenii care doresc să participe la acest pelerinaj sunt sfătuiți să se înscrie la părintele protopop Lucian Voșloban, la preotul paroh Constantin Savu sau la secretariatul Protopopiatului Ortodox Luduș, apelând numărul de telefon 0265.411.062.

***

PARCUL CENTRAL, SPAȚIU GENEROS PENTRU PĂRINȚI ȘI COPII

Din luna mai și până în luna octombrie a fiecărui an, aleile, leagănele și spațiile verzi din Parcul Central (cel din fața clădirii Primăriei) sunt luate în stăpânire de mămici, tătici și copilașii lor. Se joacă împreună, se cunosc unii cu alții, învață câte ceva despre mediul natural și educație, socializează firesc. Trecătorii prin zonă, mai ales vârstnicii, se opresc și privesc cu admirație acea grădiniță sau creșă în aer liber. Un fotograf pasionat și cu suflet de tătic iubitor a surprins, în clișeul alăturat, un moment sublim din „programul" la alegere din ziua de sâmbătă, 12 octombrie 2019.

Lasă un comentariu