LA GRĂDINIȚA ,,PARADISUL COPILĂRIEI" DIN TÂRGU-MUREȘ, CONCURS REGIONAL „FLORILE, STELELE PĂMÂNTULUI"

Distribuie pe:

Grădinița „Paradisul Copilăriei" din Târgu-Mureș a fost, zilele trecute, gazda Concursului Regional „Florile, Stelele Pământului", concurs aflat la a IX-a ediție.

Toamna aurie și căldura dimineții au îmbiat organizatorii să desfășoare activitățile propuse în curtea grădiniței. Doamnele educatoare au pregătit cu grijă fiecare detaliu al celor două ateliere de lucru: „Atelierul Lampadarelor Înflorate" - pictură, pentru preșcolari, și ,,Atelierul Dovleceilor" - Ikebana, pentru cadrele didactice.

În deschiderea evenimentului, doamna coordonator profesor Pop Dorina a prezentat echipajele participante în concurs, juriul și scopul concursului: ,,Copilul de astăzi, viitorul adult de mâine, trebuie educat în așa fel încât cunoștințele lui despre protecția mediului să fie însușite de la vârste fragede și să se continue apoi la grădiniță, locul unde se pun bazele formării gândirii și a spiritului ecologic.

Spațiile verzi ocupă un loc important în viața oamenilor pasionați de natură. Spațiul devine ambiental și parfumat în preajma florilor și a plantelor, iar o grădină poate fi locul unde ne petrecem zilele însorite de primăvară, de vară sau chiar de toamnă, plantând și îngrijind diferite soiuri de plante. Astfel, putem fi întâmpinați de buchete imense de trandafiri, de coloritul magnific al plantelor, de verdele crud, de simfonia culorilor diferitelor flori, de rulouri de crizanteme, care ne dau spațiul verde mult râvnit!

Atât de fragede, florile sunt cheia care deschid calea spre frumusețea interioară, spre puritate. Iubim florile cu misterele lor, cu pacea din ele. Uneori, frumusețea naturii poate fi de-a dreptul copleșitoare!

Cu toții ne bucurăm de roua ce sclipește-n zori pe corola unei flori și ne întristăm deopotrivă când plăpândul lujer este rupt sau călcat în picioare. Suntem îngrijorați de ritmul rapid în care mediul se degradează datorită activităților inconștiente ale oamenilor.

Copiii, ei înșiși adevărate flori, trebuie să știe că florile constituie o expresie complexă a frumuseții, bogăției mediului în care ne naștem, trăim și muncim, și de aceea, ei trebuie să le cunoască, să le iubească, să le cultive, să le îngrijească, să le ocrotească încă din anii vârstei fragede".

În continuare, domnul director Cozma Matei Ionuț a precizat faptul că „Educația ecologică are scopul de a îmbunătăți calitatea vieții prin cunoștințele, dar mai ales prin motivațiile pe care le oferă pentru a acorda mediului atenția și îngrijirea necesară."

Doamna profesor Pavel Claudia și Onac Adriana, coordonatoare ale proiectului „Prin Împărăția Florilor", au făcut câteva precizări referitoare la rolul acestui proiect educațional și a parteneriatelor educaționale implicate: „Acest proiect educațional urmărește transformarea reală a preșcolarilor în actori principali ai demersului educațional, urmărindu-se atingerea unor obiective de natură formală, informală, socio-comportamentală. Colaborarea cu alți preșcolari din diferite unități și zone geografice este o activitate organizată, susținută, direcționată spre problemele educative care întregesc activitatea educativă, aducând un surplus informațional și completând condițiile concrete ale educației copiilor".

În continuare, doamna coordonatoare a unității a afirmat „Pentru că deteriorarea continuă a mediului afectează întreaga societate, găsirea și aplicarea soluțiilor de stopare a acesteia trebuie abordată de întreaga comunitate. Din acest motiv am considerat necesară derularea unui proiect de îngrijire și protejare a naturii, și în special a florilor. Acest proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul ISJ MUREȘ și implicarea permanentă a doamnei inspector pentru educație timpurie, prof. Irina Mihaela Trifan".

În cadrul „Atelierului Lampadarelor Înflorate", preșcolarii au pictat, cu ajutorul pensulelor, bețișoarelor și ale altor instrumente de lucru puse la dispoziție, pe borcane transformate handmade în lampadare, floarea de toamnă aleasă (crizantema, dalia, tufănica, brândușa de toamnă, ochiul boului, panseluța, lavanda și steluța de toamnă). Pe chipurile copiilor s-a văzut plăcerea de a lucra, de a reda prin pictură floarea aleasă de ei, emoția emanată de prețuirea pe care i-o poartă și de a realiza un obiect care îi va aduce aminte de ea și îi va fi cu folos.

În cadrul „Atelierului Dovleceilor", cadrele didactice au realizat câte un aranjament floral prin tehnica Ikebana cu ajutorul dovleceilor - ce au constituit baza lucrării în care au fost aranjate flori de toamnă.

În timp ce juriul alcătuit din: prof. Sărmășan Dorina, prof. Fodor Lucia, prof. Șăulean Crina, prof. Alzner Sabina, a observat și analizat minunățiile preșcolarilor cu multă seriozitate, preșcolarii

au servit gustări și au participat la jocuri de mișcare.

În urma evaluării realizate de juriu, premiile obținute de preșcolari în acest concurs sunt: I - Grădinița cu P.P. „Arlecchino" Tg.-Mureș: Cadre didactice: prof. Pop Lucia, prof. Cîmpean Fermiliana, Grădinița cu P.P. nr. 11 Tg.-Mureș; Cadre didactice: prof. Zvîncă Emilia, prof. Cucuiet Andreea, Grădinița cu P.P. „Licurici" Tg.-Mureș, Cadre didactice: prof. Csobi Daniela, prof. Regheni Georgeta, Grădinița „Paradisul Copilăriei" Tg.-Mureș. Cadre didactice: prof. Fărcaș Monica, prof. Fărcaș Simona, prof. Voivodă Claudia, prof. Gavril Cristina, prof. Bucur Nicoleta, prof. Farcaș Rodica, prof. Lupu Irina, prof. Pasc Andreea; II - Grădinița cu P.P. nr. 4 Târnăveni, Cadre didactice: prof. Balaci Claudia, prof. Titeiu Ioana, prof. Găinar Valentina, Grădinița cu P.P. nr. 5 Târnăveni, Cadre didactice: prof. Pastor Oana Victoria, prof. Potor Genica, Grădinița cu P.P. nr. 10 Tg.-Mureș, Cadre didactice: prof. Covaciu Claudia, prof. Hădărag Cosmina, prof. Someșan; Grădinița cu P.P. „Albinuța" Tg.-Mureș, Cadre didactice: prof. Toma Mihaela, prof. Balazs Sanda; III - Grădinița cu P.N. Cristești, Cadru didactic: prof. Gașpar Ioana.

În încheiere, doamna coordonatoare a mulțumit tuturor preșcolarilor participanți și cadrelor didactice pentru implicarea în acest proiect educațional și ISJ Mureș pentru susținere, și de asemenea doamnei inspector școlar pentru educație permanentă, prof. Nițulescu Diana.

Mulțumim sponsorilor noștri: Laborator Teodora , doamnei Teodora Zăhan si domnului Păcurar Ciprian pentru prăjitură si dulciuri.

Foto: https://www.cuvantul-liber.ro//uploads/pdf/Paradisul.pdf

Lasă un comentariu