UN REMARCABIL SUCCES AL DIPLOMAȚIEI ROMÂNEȘTI MIRCEA GEOANĂ, SECRETAR GENERAL ADJUNCT AL NATO: “AVEM O SINGURĂ MISIUNE: SĂ PĂSTRĂM UNITATEA CELEI MAI DE SUCCES ALIANȚE DIN ISTORIE!”

Distribuie pe:

Mircea Geoană a preluat joi, 17 octombrie, mandatul de Secretar general adjunct al NATO, cea mai înaltă poziție ocupată de un român în ierarhia Alianței Nord-Atlantice. Până în prezent, postul a revenit unor oficiali și reprezentanți din Olanda, Italia, Turcia, Canada și Statele Unite.

Decizia numirii lui Mircea Geoană a fost anunțată în luna iulie a acestui an, de către Secretarul general, Jens Stoltenberg, care a transmis într-un comunicat:

“Diplomatul român Mircea Geoană urmează să preia postul de Secretar general adjunct al NATO. El este primul Secretar general adjunct care provine din Europa Centrală și de Est. Sunt bucuros să anunț numirea lui Mircea Geoană. Este un avocat ferm al legăturii transatlantice și va conferi acestui post o experiență îndelungată în calitate de om de stat și diplomat. El va fi primul român care va deține această poziție de rang înalt”.

La câteva ore după preluarea funcției de către Geoană, Jens Stoltenberg a declarat că va colabora cu noul Secretar general adjunct pentru consolidarea Alianței Nord-Atlantice. “Un călduros bun venit pentru noul meu Secretar general adjunct, Mircea Geoană! Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a continua consolidarea NATO (...)”.

Cei doi înalți oficiali au avut joi, la sediul NATO, o primă întâlnire, în cadrul căreia Mircea Geoană a transmis și primul său mesaj în noua demnitate pe care o ocupă: “Prima zi de muncă la NATO a început cu întâlnirea cu Secretarul general, Jens Stoltenberg. Vom forma o echipă unită, cu o singură misiune: să păstrăm și să întărim unitatea, solidaritatea, eficacitatea și permanenta adaptare a celei mai de succes Alianțe din istorie. Mândru și onorat să fiu primul român într-o astfel de poziție de decizie și să pot contribui la consolidarea relației transatlantice și la apărarea valorilor noastre comune”, a scris Mircea Geoană, pe pagina sa de socializare.

Diplomat de carieră, Mircea Geoană s-a născut la 14 iulie 1958, la București. A urmat cursurile Institutului Politehnic București, ale Facultății de Drept din București, precum și ale École Nationale d'Administration (promoția Gambetta, 1992).

Este fondatorul și președintele Institutului Aspen Romania. Anterior, a fost președinte al Senatului României (2008-2011), ministru al Afacerilor Externe (2000-2004) și ambasador al României la Washington (1996-2000).

În perioada în care Mircea Geoană a fost ambasador al României în SUA, Washington-ul și Bucureștiul au lansat Parteneriatul Strategic bilateral, iar Emil Constantinescu a devenit primul și singurul președinte român care s-a adresat Congresului SUA.

Numirea lui Geoană în această poziție are loc în același an în care NATO aniversează șapte decenii de la înființare, iar România 15 ani de când este membru al Alianței.

În calitate de ministru de Externe al României în perioada 2000-2004, Mircea Geoană a reprezentat țara noastră la ceremonia de arborare pentru prima dată a drapelului național la sediul NATO, la 2 aprilie 2004.

Atribuțiile Secretarului general adjunct al NATO (sursa - nato.int) prevăd sprijinirea activității și a mandatului Secretarului general și înlocuirea acestuia la nevoie. De asemenea, este președintele unui număr important de comitete și grupuri de lucru la nivel înalt.

În cazul în care este nevoit să îl înlocuiască pe Secretarul general al Alianței, Secretarul general adjunct îi preia, pentru perioada respectivă, atribuțiile de prezidare a Consiliului Nord-Atlantic, principalul organism decizional al Alianței, dar și a Grupului pentru Planificare Nucleară, a Consiliului NATO-Rusia și a Consiliului de Parteneriat Euro-Atlantic.

“Preluarea acestei funcții de înaltă responsabilitate la nivel aliat, cea mai înaltă poziție ocupată de România în ierarhia NATO, confirmă experiența și calitățile profesionale ale candidatului român și reprezintă, totodată, o recunoaștere deosebită a rolului și contribuției semnificative ale României în cadrul NATO, la 15 ani de la aderarea la Alianța Nord-Atlantică.

Ministerul Afacerilor Externe își exprimă convingerea că numirea domnului Mircea Geoană în această importantă funcție va contribui la consolidarea în continuare a rolului și misiunii NATO de securitate și apărare colectivă a spațiului euro-atlantic, în folosul României, al tuturor statelor aliate și al cetățenilor lor”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, dat publicității în iulie a.c.

Mircea Geoană îi succeed în funcție americancei Rose Gottemoeller.

 

Lasă un comentariu