DIN PRESA INTERNAȚIONALĂ - DACĂ TURCIA “INUNDĂ” EUROPA CU MIGRANȚI, VIKTOR ORBÁN NU EXCLUDE “FOLOSIREA FORȚEI” PENTRU A APĂRA GRANIȚA UNGARIEI CU SERBIA

Distribuie pe:

Ungaria ar trebui “să facă uz de forță” la granița de sud cu Serbia pentru a proteja frontiera Uniunii Europene, dacă Turcia continuă să amenințe cu “deschiderea porților” către Europa, pentru refugiați, a declarat premierul Viktor Orbán.

Ungaria a ridicat un gard la granița cu Serbia pentru a bloca ruta balcanică de migrație, prin care sute de mii de refugiați au pătruns din Orientul Mijlociu în vestul Europei, în 2015, când fluxurile imigraționiste au atins cifre record.

În baza acordului încheiat în 2016, UE depinde de Ankara pentru a reduce numărul sosirilor de refugiați în Europa.

Turcia - care găzduiește în prezent 3,6 milioane de refugiați sirieni - a amenințat că va “deschide porțile” pentru a le permite celor care sunt deja pe teritoriul său să-și continue drumul către Europa, dacă UE continuă să critice ofensiva armată turcă în nordul Siriei.

“Următoarele săptămâni vor decide ce face Turcia cu acești oameni”, a declarat Orbán, miercuri seara, într-un interviu la postul privat de televiziune HirTV: “Poate să-i îndrepte în două direcții: să-i ducă înapoi în Siria sau să le dea drumul spre Europa”.

“Dacă Turcia optează pentru cea de a doua variantă, mase uriașe de oameni vor ajunge la granița de sud a Ungariei”, a spus Orbán, adăugând că UE ar trebui să ofere Turciei mai multe fonduri pentru a ajuta la reconstrucția orașelor siriene.

“Dacă Turcia mai adaugă alte sute de mii de imigranți la numărul uriaș, deja existent, atunci va trebui să folosim forța pentru a proteja frontiera ungară și frontiera sârbo-ungară și nu doresc nimănui să ajungem în situația de a recurge la acest lucru”, a spus Orbán. El a precizat că în prezent există aproximativ 90.000 de persoane “pe ruta balcanică”, dar numărul acestora ar putea depăși 100.000 în curând.

Președintele turc Tayyip Erdogan urmează să vină la Budapesta la începutul lunii viitoare.

Joi, cancelarul Angela Merkel a declarat că a cerut Turciei de mai multe ori să pună capăt operațiunilor militare în nordul Siriei.

“În ultimele zile am cerut cu tărie Turciei... să încheie operațiunea militară împotriva armatei kurde, și subliniez asta din nou”, a declarat Merkel în camera inferioară a parlamentului din Germania. “Este o dramă umanitară cu efecte geopolitice uriașe, astfel că, în situația actuală, Germania nu va livra arme Turciei”, a adăugat ea.

De la lansarea ofensivei pe 9 octombrie, forțele turce bombardează orașele din nord, controlate de kurzi, de când au învins așa-numitul Stat Islamic din Siria, cu sprijinul SUA.

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, se află la Ankara pentru a încerca să convingă Turcia să oprească ofensiva împotriva luptătorilor kurzi. (euronews.com)

Ultima oră!

După patru ore de convorbiri Pence-Erdogan, joi seara s-a convenit ca Turcia să-și suspende ofensiva în nordul Siriei timp de cinci zile și, ulterior, să-i pună capăt dacă forțele kurde se retrag din sectorul vizat, în acest interval. “Suspendăm operațiunea, dar nu-i punem capăt”, a ținut să precizeze șeful diplomației turce, Mevlut Cavusoglu, potrivit sursei citate.

 

 

 

Lasă un comentariu