1 septembrie Ziua Rezervației Biosferei “Delta Dunării”

Distribuie pe:

Data de 1 septembrie a fost declarată Ziua Rezervației Biosferei Delta Dunării, în conformitate cu prevederile Ordinului 539/ 9 mai 2008, emis de către Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile. Prin aceeași măsură legislativă, a fost înființată Administrația Rezervației Biosferei “Delta Dunării” (ARBDD), destinată să implementeze măsurile de management adecvate pentru conservarea patrimoniului natural și dezvoltarea durabilă a regiunii.

Delta Dunării este una dintre cele mai întinse delte de pe continentul european și cea mai bine conservată zonă umedă din Europa, fiind cea mai reprezentativă arie naturală protejată din rețeaua națională care a dobândit triplu statut internațional.

Rezervația a fost inclusă în rețeaua internațională a rezervațiilor biosferei, în cadrul programului “Omul și Biosfera” (1990), prin declararea ca zonă umedă de importanță internațională, în special ca habitat al păsărilor de apă și includerea în Lista Convenției Ramsar (septembrie 1991), precum și prin includerea în Lista patrimoniului natural mondial - UNESCO (decembrie 1991).

Rezervația Biosferei “Delta Dunării” este inclusă în rețeaua europeană de arii naturale protejate, fiind declarată în întregime sit Natura 2000, atât ca Sit de importanță comunitară (SCI), cât și ca Arie Specială de Protecție Avifaunistică (SPA), datorită frumuseții și bogăției zonei și varietății de biotopuri și resurse, care o fac unică nu numai în Europa, ci și în cadrul ecosistemelor deltaice ale lumii.

În septembrie 2010, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a decis reînnoirea, pentru a doua oară și pentru o durată de 10 ani, a Diplomei Europene a Ariilor Protejate, acordată Rezervației Biosferei “Delta Dunării” în anul 2000.

Prin zonele sale umede, care adăpostesc o floră și o faună extrem de diversă, Delta Dunării are o valoare biologică, peisagistică și culturală deosebită pentru Europa.

(Sursa: https://ddbra.ro/, foto: Planiada, România sălbatică, Arbdd)

Lasă un comentariu