CONDIȚII DE STUDIU MAI BUNE PENTRU 40.000 DE ELEVI, ÎN URMA UNEI INVESTIȚII DE 3,5 MILIOANE DE EURO REALIZATĂ DE E.ON ROMÂNIA

Distribuie pe:

Un număr de 63 de școli din 18 județe beneficiază de sisteme de iluminat moderne, în urma unui proiect lansat în anul 2012. Colegiul Național Mircea Eliade și Școala Gimnazială Aurel Mosora din Sighișoara sunt cele 2 școli din județul Mureș incluse în proiect în anii 2016, respectiv 2017. Și în acest an, 9 școli au fost dotate cu sisteme de iluminat cu leduri, de care vor beneficia peste 5.000 de elevi și profesori.

Care este legătura între lumina din sălile de curs și performanțele educaționale? Studiile au demonstrat că, indiferent de ciclul de învățământ, de la cel primar și până la cel universitar, un sistem de iluminat corespunzător poate contribui în mod simțitor la ridicarea nivelului de învățare.

Altfel spus, lumina adecvată creează o atmosferă de studiu prietenoasă, impulsionând astfel nivelul de concentrare și înțelegere a informațiilor transmise la ore. Pe lângă acestea, dacă vorbim despre sisteme de iluminat bazate pe tehnologie led, avantajele pot fi cuantificate prin scăderea facturii la energie, dar și prin contribuția la eforturile de reducere a emisiilor de CO2.

Acestea sunt și obiectivele proiectului “Energie în școlile copilăriei”, derulat încă din anul 2012, de compania E.ON România, și prin care au fost investite peste 3,5 milioane de euro pentru îmbunătățirea condițiilor de studiu și eficientizarea consumului de energie prin iluminarea bazată pe tehnologie led a sălilor de clasă. Până în prezent, programul a acoperit 63 de unități școlare din 18 județe, având circa 40.000 de elevi și profesori, drept beneficiari direcți. În total au fost montate 32.500 de corpuri de iluminat noi și 80.000 tuburi led.

În județul Mureș, două instituții de învățământ din Sighișoara au fost incluse în proiect: Colegiul Național Mircea Eliade și Școala Gimnazială Aurel Mosora, beneficiarii fiind peste 2.000 de elevi și profesori.

“Apreciem foarte mult inițiativa E.ON, care a venit în sprijinul educației copiilor. Aveam mare nevoie de un sistem de iluminat modern în cele 42 de săli și birouri ale liceului, întrucât cel vechi era depășit. Nu a fost o simplă înlocuire a corpurilor de iluminat, a fost modificat și amplasamentul acestora, ceea ce a dus la o mai bună repartizare a luminii artificiale care, alături de lumina naturală, au creat un cadru optim pentru desfășurarea activităților noastre”, spune dl. Marius Tomuleț, directorul Colegiului Național Mircea Eliade din Sighișoara.

Corpurile de iluminat cu tehnologie led aduc o economie semnificativă de electricitate pentru iluminat, ceea ce se va traduce pentru beneficiari prin facturi mai mici pentru energia electrică. Mai mult, iluminatul cu led are o durată de viață de câteva ori mai mare față de sistemele clasice, între 50.000 și 100.000 de ore de funcționare, și o luminozitate superioară, respectiv 98% din cea naturală.

Proiectul a continuat și în acest an în 9 școli din județele Cluj, Timiș, Alba, Neamț, Botoșani și Suceava, fiind înlocuite 5.000 de corpuri de iluminat și montate 12.000 de tuburi led, în urma unei investiții de 550.000 de euro de care vor beneficia 5.300 de elevi și profesori.

“Ne implicăm constant în proiecte de responsabilitate socială destinate comunităților în care activăm, iar susținerea educației este una dintre direcțiile strategice urmărite în cadrul acestor preocupări. Dorim să contribuim activ la formarea generației viitoare, la creșterea performanțelor școlare și la îmbunătățirea condițiilor din sălile de curs”, a declarat Anca Dragu, director general adjunct E.ON România.

Proiectul s-a desfășurat în perioada aprilie-octombrie, finalizarea lui fiind marcată luni, 21 octombrie, la Școala Gimnazială “Ion Creangă” din municipiul Cluj-Napoca, o instituție cu o istorie de aproape 50 de ani unde învață peste 1.000 de elevi.

Începând cu anul 2005, E.ON România a susținut cu peste 13,8 milioane euro numeroase proiecte de responsabilitate socială în comunitățile în care își desfășoară activitatea, numărul total al beneficiarilor acestor inițiative ridicându-se la aproximativ 310.000.

Numai în domeniul educației au fost derulate proiecte de peste 6,5 milioane euro, de acestea beneficiind peste 200.000 de copii.

Lasă un comentariu