AUREL GHIBUȚIU – LELU (fratele meu drag)

Distribuie pe:

S-a născut în comuna Mureșeni - astăzi cartierul Mureșeni, Târgu-Mureș, în data de 25 ianuarie 1938, și a decedat în 24 ianuarie 1998, în București (Spitalul Militar). Primele șapte clase le-a terminat la Liceul de băieți “Alexandru Papiu Ilarian” după care termină Școala profesională Encel Mauriciu, ca strungar (durata școlii trei ani).

Este încadrat ca strungar la aceeași școală, dar concomitent frecventează cursurile liceale, din nou, la liceul “Al. Papiu Ilarian”, secția seral, de unde își ia bacalaureatul. Este selectat și îndrumat să dea admitere la Facultatea de Comerț Exterior din București, unde intră cu brio. Termină facultatea cu nota 10 pe flanc și este încadrat la aceeași facultate ca asistent.

După un an în care predă cursuri, este numit ca reprezentant al studențimii din România la U.I.S. (Uniunea Internațională a Studenților) cu sediul la Praga, în 1965, unde este ales secretar al U.I.S.

Studențimea mondială era în mare efervescență, așa că încep călătoriile în lungul și latul pământului.

Ca urmare a invaziei sovietice și a Pactului de la Varșovia (cu excepția României) în Praga, anul 1968, denumită și “Primăvara de la Praga”, Aurel Ghibuțiu este rechemat în țară de către Ștefan Andrei, pe motiv că avea afinități și relații strânse cu SUA, ba mai mult, chiar se vehicula ideea că este agent FBI sau CIA. Nimic adevărat din toate acestea.

Până în 1990, lucrează la Institutul de Economie Mondială și Conjunctură din cadrul Ministerului de Comerț Exterior București, ca șef de secție, avându-l coleg pe actualul Guvernator al Băncii Naționale Mugur Isărescu, care, de fapt, și-a susținut doctoratul sub îndrumarea lui Aurel Ghibuțiu.

În 25 ianuarie 1990 este numit de către proaspătul prim ministru Petre Roman în funcția de președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României, funcție deținută până în toamna anului 1996.

 

Lasă un comentariu