LANSAREA DUBLĂ A LUI THEODOR PALEOLOGU, O SĂRBĂTOARE DE CARE DE MULT NU AM AVUT PARTE!

Distribuie pe:

„Fie să renască numai cel ce har are de-a renaște curățit prin jar, din cenușa-i proprie și din propriul scrum, astăzi ca și mâine, pururi și acum!"... Mărturisesc, am tresărit când am auzit acest refren, pe care au intrat cei așteptați cu multă curiozitate, ca să nu spun mai mult, în urmă cu o săptămână, în sala de conferințe a hotelului impunător de la capătul orașului. Este al formației pe care am urmat-o în șapte orașe ale țării, „Phoenix", având ocazia să îmi cunosc mai bine și patria cu aceste călătorii! Reascultând albumele, conțin multă istorie și spirit patriotic. Ca de altfel, tot aspectul de adevărat... spectacol al desfășurării evenimentului sărbătoresc (am avut senzația că petrecem revelionul acolo)! A fost cel mai bine organizat, așa cum ar trebui să fie la toți ceilalți, și nu e, din păcate. Evenimentul venirii profesorului filosof în oraș a fost dublu, mai reușit decât al oricărui politician, fiindcă, înaintea lansării cărții într-unul din teatrele cetății, și-a lansat și candidatura la prezidențiale la... „Prezident", actualmente „Imperial", cel mai luxos hotel din oraș, cu cea mai aspectuoasă piscină (el recunoscând că înotul este unul dintre sporturile practicate).

Candidatul susținut de Traian Băsescu - președintele aspirând acum la funcția de prim- ministru - cel mai cultivat candidat prezidențiabil, profesorul de filosofie Theodor Paleologu, care are acasă la el o adevărată școală, Casa Paleologu, prin care au trecut... 6.000 de cursanți, a fost primit de Marius Pașcan, cea mai bună... gazdă, alt politician de excepție, om al scrisului și, totodată, orator neașteptat de bun, care a vorbit despre istoria zonei, subliniind că se va bate și pentru Primărie, președintele local PMP, Valentin Bretfelean, toți emoționați, cu lacrimi în ochi la intonarea Imnului de Stat și al refrenului „Fie să renască..." în prezența unui public neașteptat de numeros, dar și de calitate, care a pus întrebări inteligente și a făcut fotografii cu candidatul favorit, surpriza lui Marius Pașcan conținând și o invitație la un pahar de vorbă... prea scurtă, din păcate, fiindcă a trebuit să alergăm, unii, la lansare, în 10 minute. Poate era mai bine ca și lansarea cărții tatălui său să se facă tot acolo.

În Cetate, eruditul profesor Paleologu, care a trăit două decenii în Franța, care cunoște perfect și limba germană, pe lângă prezentarea cărții și autografe, a vorbit admirativ despre cultura rusă, despre „Roata Roșie"și despre Soljenițin, vrăjindu-ne realmente cu un bagaj de informații care o depășește pe a tuturor candidaților.

Cartea este o epistolă dedicată tatălălui său defunct. Exceptând prefața, volumul nu aparține celui care a lansat-o, ci a celui care nu mai este. Așadar, știe și ce înseamnă durerea pierderii părintelui, având un adevărat cult pentru acesta. Cu promisiunea că voi reveni asupra cărții, citez în continuare din prefață:

„Dragă tată, m-am născut în 1973, între «Bunul simț ca paradox», apărut în 1972, și «Simțul practic», publicat în 1974. Nu doar titlurile celor două cărți sunt foarte apropiate, ci și conținutul lor, temele abordate și stilul alert în care sunt scrise. Nașterea mea face parte din constelația, atât de favorabilă ție, din anii respectivi. Până și numele pe care mi l-ați dat are legătură cu unul dintre textele din primul volum, «Portretul artistului la bătrânețe», splendida evocare a lui Theodor Pallady. Sigur, principalul motiv pentru alegerea numelui a fost semnificația grecească de dar al lui Dumnezeu, potrivit pentru fiul unui om trecut prin multe, și al cărui destin se asemăna cu cel al dreptului Iov. O combinație norocoasă. Pallady a fost marele pictor al boierimii române." Aflați mai multe despre originea lui Toader Paleologu și despre o întreagă istorie a filosofiei din carte,

într-un articol viitor. Deocamdată, felicitări pentru lansarea candidaturii celui mai intelectual dintre prezidențiabili. „E timpul să votăm inteligența" - așa spune el, ca și mulți.

 

Lasă un comentariu