LUMEA, UȘA, ȘTIINȚA ȘI... SUBSTANȚA

Distribuie pe:

• „Sub numele lui Dumnezeu înțeleg o substanță infinită, eternă, imuabilă, independentă, atotcunoscătoare, atotputernică și, prin care, eu însumi și toate celelalte lucruri care sunt au fost create și produse".

Rene Descartes (1596-1650), matematician, filosof francez. Deși debil, de mic copil era interesat de fenomenele naturii. La 8 ani este încredințat unui așezământ al iezuiților, unde studiază latina, greaca, matematica, fizica, logica, morala și metafizica. La 14 ani a început să compună lucrări de matematică și filosofie. În anul 1612 pleacă la Paris, unde se dedică matematicii. În anul 1616 a obținut licența în drept la Universitatea din Poitiers. Călătorește în Olanda, Germania, Danemarca, Elveția, Italia. În Olanda locuiește 20 de ani, timp în care publică cele mai importante lucrări ale sale: Discursul, Meditațile, Principiile, Pasiunile. A fondat liniile mari ale științei noi, sub forma matematicii universale, a reformat algebra, a fondat o nouă geometrie, numită „geometria analitică". A descoperit ovalele care îi poartă numele (ovalele lui Descartes). A studiat numerele perfecte și a descoperit anumite proprietăți ale acestora. Descoperă regula semnelor la ecuațiile algebrice. În fizică a contribuit la dezvoltarea mecanicii, iar în optică, a enunțat legile refracției luminii într-un mediu omogen.

***

• „Pentru oamenii credincioși, Dumnezeu se află la început, pentru oamenii de știință - la capătul considerațiilor lor".

Max Planck (1858-1947), fizician german, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 1918, ca „apreciere pentru serviciile oferite în avansarea fizicii, prin descoperirea cuantelor energiei". Este considerat fondatorul mecanicii cuantice. A studiat la München și Berlin, iar ulterior a devenit el însuși profesor de fizică.

***

• „Dumnezeu nu-ți trântește niciodată o ușă în nas, fără să-ți deschidă o fereastră".

Elisabeth Gilbert (1969-), scriitoare americană. Studii de științe politice la New York, devenind celebră odată cu apariția volumului autobiografic „Mănâncă, roagă-te, iubește", în anul 2006, publicat în 10 milioane de exemplare, tradus în 30 de limbi. A fost colaboratoare la diferite publicații și reviste americane.

***

• Ce lucruri mari a făcut Dumnezeu! Lumea aceasta este opera Lui. Nu nouă, oamenilor, nu nouă, trebuie să dăm slavă, ci numelui Tău... Doamne".

Samuel Morse (1791-1872) a inventat telegraful și codul „Morse" ce-i poartă numele. Cuvintele primului mesaj telegrafic transmis oficial au fost alese din Biblie: Cartea Numeri 23, 23: „Ce lucruri mari a făcut Dumnezeu".

Lasă un comentariu