NE-AM INTERESAT PENTRU DUMNEAVOASTRĂ! GARDURILE ELECTRICE - O POSIBILĂ PROTECȚIE ÎMPOTRIVA URȘILOR

Distribuie pe:

În ultima perioadă, sunt tot mai frecvente semnalele privind prezența urșilor în apropierea și în localitățile de lângă păduri. În județul Mureș au fost semnalate pagube însemnate în rândul animalelor domestice, provocate de urs. Recent, în urmă cu trei săptămâni, a fost ucis un om la marginea unui

sat. Fermierii din toate zonele județului, inclusiv din zona de câmpie, sunt terorizați de vizita urșilor, rămași fără habitatele lor naturale, prin intervenția nesăbuită a omului, fiind obligați să-și caute hrana în preajma localităților. Autoritățile de mediu par a fi neputincioase în fața numeroaselor atacuri ale animalelor sălbatice și promit măsuri de relocare a urșilor, de suplimentare a cotelor de extragere etc., etc. Povești lansate dintr-un birou, de niște funcționari care habar nu au de mediul în care trăiesc. Dovadă stă și faptul că se încearcă să se arunce vina către cetățenii contribuabili, cu impozite și taxe, vezi Doamne, că nu și-au luat măsuri de pază și protecție suficiente, prin îngrădirea culturilor agricole, a gospodăriilor cu animale, și protecția cu un gard electric. Dintr-un ghid numit “Metodologie privind implementarea sistemelor de protecție a culturilor agricole, șeptelului și stupinelor, în vederea reducerii pagubelor produse de urși, am selectat următoarele informații:

Gardul electric acționează ca o barieră în fața animalelor sălbatice, deoarece prin rețeaua de fire electrice se descarcă impulsuri de înaltă tensiune, șocul electric de 8000 V fiind neletal, determinând animalele sălbatice să se retragă imediat. Un generator adaptat surselor de energie disponibile trimite impulsuri electrice de-a lungul firelor gardului. Astfel, animalul care atinge firele creează prin corpul său o cale pentru curentul electric spre pământ și înapoi spre generator, pentru a încheia circuitul. Șocul emis de generator durează doar 0,0003 secunde, iar impulsurile sunt despărțite de 1-2-3 secunde. Un gard electric este total nepericulos, mult mai prietenos decât sârma ghimpată.

Un gard electric este alcătuit din trei componente: un generator care produce impulsuri de curent; o rețea de conductori, care conduce curentul, și un sistem de împământare. O atenție deosebită trebuie acordată sistemului de împământare, fără acest sistem curentul nu va putea să-și completeze circuitul. De remarcat că, un gard electric nu este o măsură de protecție foarte ieftină, la îndemâna oricărui gospodar. Un astfel de gard costă între 300 -1.000 de euro, în funcție de dotări, lungime, accesorii, sursă de energie.

Lasă un comentariu