AUTORIZAȚII TEMPORARE PENTRU UTILIZAREA DE TRATAMENTE PE BAZĂ DE NEONICOTINOIDE LA SEMINȚELE DE PORUMB ȘI SFECLĂ DE ZAHĂR

Distribuie pe:

În temeiul art. 53 al Regulamentului CE 1107/2009, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a autorizat, pentru campania de primăvară din acest an, utilizarea, în situații de urgență, a unor produse pe bază de substanțe active din categoria neonicotinoidelor, la tratarea semințelor de porumb, precum și a semințelor de sfeclă de zahăr tratate cu un produs de protecția plantelor pe bază de neonicotinoide.

Este al doilea an consecutiv în care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale NU acordă autorizații temporare pentru tratamentul semințelor de floarea-soarelui cu produse pe bază de substanțe active din categoria neonicotinoidelor.

Perioadele pentru care se acordă autorizațiile temporare sunt: 25 ianuarie - 24 mai 2020 (în cazul tratării și utilizării semințelor de porumb) și 1 martie - 30 mai (pentru utilizarea semințelor tratate de sfeclă de zahăr).

Utilizarea semințelor de sfeclă de zahăr tratate cu neonicotinoide pentru combaterea unor dăunători, NU constituie niciun pericol pentru organismele nevizate, inclusiv pentru insectele polenizatoare.

Decizia MADR vine în urma solicitării Alianței pentru Agricultură și Cooperare (Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producatorilor Agricoli din România - LAPAR, Asociația Producătorilor de Porumb din România - APPR și Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal - UNCSV) și a Federației Cultivatorilor de Sfeclă din România.

Autorizațiile temporare reprezintă instrumente legale pe care le au la dispoziție statele membre, pentru a asigura fermierilor accesul la produse de protecție a plantelor în și pentru situații unde există risc fitosanitar asupra culturilor, informează Miniterul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. (B.O.)

 

 

Lasă un comentariu