“TINERI PENTRU TINERI” - PROIECT PARTENERIAL DE PREVENIRE A VICTIMIZĂRII COPIILOR -

Distribuie pe:

Pe plan național există o vastă preocupare din partea diverselor organisme abilitate pentru a continua perfecționarea reglementărilor, programelor și procedurilor de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării minorilor, segment al criminalității ce necesită o atenție deosebită, având în vedere importanța formării și educării tinerei generații.

La nivelul județului Mureș, acest tip de criminalitate nu reprezintă un domeniu problematic, cu toate acestea atenția demersurilor preventive trebuie să fie îndreptată tot timpul spre informarea copiilor/tinerilor atât cu privire la factorii favorizanți cu rol determinant în geneza delincvenței, cât mai ales cu privire la importanța comportamentului preventiv.

Pentru protecția copiilor și promovarea drepturilor lor s-au derulat diverse activități, printr-o bună cooperare intra și inter-instituțională. Acest domeniu presupune o abordare multidisciplinară, o analiză complexă. Reușita demersurilor preventive depinde de modul în care actorii sociali acționează împreună, sprijinindu-se și completându-se reciproc.

Având în vedere faptul că, uneori, copiii, adolescenții, tinerii manifestă mai multă deschidere față de cei apropiați de vârsta lor decât față de adulți, s-a considerat oportună informarea copiilor de către tineri studenți, care să ofere totodată un exemplu de implicare al tinerilor în viața comunității, promovându-se voluntariatul.

Astfel, a apărut inițiativa derulării unui proiect în care studenți de la Facultatea de Psihologie să participe la o tabără de formare în domeniul siguranței copiilor, urmând ca ulterior să deruleze activități cu copii de clasele II-IV din 10 școli târgumureșene, pe tematica menționată.

Având în vedere succesul edițiilor anterioare ale proiectului, polițiștii de prevenire au reluat activitățile și în anul școlar 2019-2020, dând startul celei de-a șasea ediții a proiectului ,,Tineri pentru tineri”, alături de studenți ai Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității ,,Dimitrie Cantemir” Târgu Mureș.

Într-o primă fază, studenții voluntari participă în perioada 28-30 octombrie a.c. la o tabără de formare (Centrul Sovata II), agenda sesiunilor cuprinzând atât informații de specialitate pe domenii legate de siguranța copiilor: siguranța pe internet, disparițiile de copii și siguranța copiilor și a bunurilor lor, cât și exerciții practice referitoare la comunicarea și relaționarea cu copiii, jocuri și materiale ce pot fi folosite la activități.

Ziua de 28 octombrie a.c. a fost dedicată siguranței rutiere și navigării în siguranță pe internet. Au fost identificate pericole, modalități de evitare a riscurilor, moduri de reacție corectă în diferite situații de victimizare. Implicarea a fost cuvântul cheie al zilei!

Proiectul este coordonat de Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, beneficiind de sprijinul Direcției Județene de Sport și Tineret, Universității,,Dimitrie Cantemir” Târgu-Mureș, Salvați Copiii, Centrului de Prevenire a Violenței în Familie din cadrul Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii Mureș, precum și al unităților școlare gimnaziale din municipiu.

Lasă un comentariu