ZIUA ARMATEI ROMÂNIEI, MARCATĂ LA OARBA DE MUREȘ

Distribuie pe:

Ziua Armatei României a fost marcată, luni, printr-o ceremonie organizată de Garnizoana Târgu- Mureș la Oarba de Mureș, într-un format restrâns, pe fondul restricțiilor impuse de pandemie.

Avioane de luptă și elicoptere militare aparținând Bazei 71 Aeriene “General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii au survolat Cimitirul Eroilor de la Oarba de Mureș, localitate unde, în urmă cu 77 de ani, au căzut 11.000 de militari, într-o bătălie care a durat 20 de zile, în cadrul campaniei de eliberare a Transilvaniei de Nord-Vest.

Comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, general-maior Dacian-Tiberiu Șerban, a rememorat faptele de arme ale militarilor români din 1944.

“Este o zi foarte importantă pentru Armata țării noastre. Se înscrie în succesiunea de sărbători a diferitelor categorii de forțe, vorbim aici de Forțele Terestre, Aeriene, Navale, de Forțele pentru Operații Speciale (...). Și iată, ziua de 25 octombrie, cu semnificație deosebită, pentru că, practic, în această zi s-a pus piatră de temelie pentru o viață liberă fără niciun fel de constrângeri. Vorbim de constrângeri în aceste vremuri în care suntem foarte tare puși la încercare. Ne bucurăm că, odată cu sărbătorirea Zilei Armatei României, cumva s-a întâmplat un impuls de energie deosebită în campania de vaccinare și sperăm din tot sufletul să-și arate efectele în reducerea dimensiunilor destul de îngrijorătoare la care au ajuns pierderile de vieți omenești. (...) Ziua Armatei este, într-adevăr, o manifestare mai puțin amplă în acest an pentru că e nevoie să respectăm toate aceste restricții care ne ajută să limităm efectele pandemiei”, a declarat presei general-maior Dacian-Tiberiu Șerban.

Cât despre locul ales pentru marcarea Zilei Armatei, Cimitirul militar de la Oarba de Mureș, general-maior Dacian-Tiberiu Șerban a arătat că jertfa celor 11.000 de militari care și-au pierdut viața aici nu a fost de prisos.

“Nu a fost de prisos jertfa înaintașilor noștri și suntem datori să ne aducem aminte și să ne rugăm bunului Dumnezeu pentru odihna sufletelor lor. Jertfa lor reprezintă un exemplu pentru cei de astăzi și vom urma acest exemplu sprijinind țara și poporul român în orice circumstanțe, chiar cu prețul vieții”, a subliniat comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale.

Cu această ocazie, a fost intonat Imnul național al României, a fost oficiată o slujbă de pomenire a eroilor neamului, au fost depuse coroane și jerbe de flori, iar ceremonia s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare, simultan cu executarea unui survol al aeronavelor militare aparținând Bazei 71 Aeriene “General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

În perioada 17 septembrie - 6 octombrie 1944, în urmă cu 77 de ani, în bătălia de la Oarba de Mureș, pentru forțarea Mureșului și cucerirea punctelor fortificate de germani pe dealul Sângeorgiu, Armata Română a plătit cu viețile a 11.000 de soldați. Cele mai grele lupte pentru eliberarea Nord-Vestului Transilvaniei au fost purtate de unitățile și subunitățile Armatei a 4-a române, în a doua jumătate a lunii septembrie și în primele zile ale lunii octombrie, pe cursul mijlociu al Mureșului și pe Arieș, între Câmpia Turzii și Târgu-Mureș (agerpres.ro)

Lasă un comentariu