VÂRSTA MEDIE A MUREȘENILOR - 40,79 DE ANI

Distribuie pe:

Institutul Național de Statistică (INS) arată că, în ultimii 18 ani, România a îmbătrânit dramatic, dar cu viteze diferite în fiecare județ.

Datele INS arată că, în prezent, cel mai “tânăr” județ din România este Iași, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin peste 38 de ani, iar cel mai “bătrân” este Teleorman, unde vârsta medie este de 44,2 ani.

“Cu o speranță de viață tot mai mare, cu o natalitate în recul și cu o migrație net negativă (emigrează mai mulți români decât intră imigranții), pe fondul pensionării apropiate a generației baby boomer (decrețeii), presiunile pe cheltuielile cu sănătatea, îngrijirea socială și pensiile vor crește într-un ritm consistent.

Din păcate, nu există (încă!) analize ale decidenților de politici sociale, care să acorde atenție acestor evoluții divergente, care ridică problema abordării sustenabile a finanțării asistenței sociale, deși aceasta are adânci implicații electorale.

Există deja un decalaj de vârstă imens între județe. Avem județe care sunt la doar doi ani distanță de Japonia care, cu vârsta medie de 46,4 ani, este considerată cea mai îmbătrânită țară din lume, iar în ritmul actual în care populația României îmbătrânește, unele județe vor atinge în doar câțiva ani media niponilor”, se arată în analiza INS.

Conform acesteia, toate județele din România (fără excepție) îmbătrânesc, atât cele cu un produs intern brut pe locuitor (PIB) ridicat, cât și cele mai sărace. Asistăm, de asemenea, la un fenomen interesant. Deși am putea intui faptul că zonele mai bogate au o rată a decesului mai mică și tind să atragă lucrătorii mai tineri din alte județe, iar zonele sărace au o natalitate mai mare și ar trebui să aibă o vârstă medie mai redusă, realitatea contrazice această prezumție.

Cele mai “bătrâne” județe, potrivit INS, sunt Teleorman (vârsta medie - 44,23 ani), Vâlcea (43,37 ani), Brăila (43,08 ani), Hunedoara (42,79 ani), Caraș-Severin (42,6), Olt (42,5 ani), Buzău (42,48 ani), Prahova (42,35 ani), Municipiul Bucuresti (42,29 ani) și Argeș (42,05 ani), iar cele mai “tinere” - Iași, Ilfov, Suceava și Vaslui, cu vârsta medie a locuitorilor în jurul a 38 de ani.

Din datele INS reiese că vârsta medie a locuitorilor din județul Mureș a crescut, în ultimii 18 ani, de la 34,88 de ani la 40,79 de ani (deci, cu aproape 6 ani!), ceea ce impinge autoritățile locale (ale căror venituri depind de încasările din taxe și impozite) să gestioneze cu dificultate presiunea fiscală asupra contribuabililor.

Lasă un comentariu