11 noiembrie - „Ziua Veteranilor Militari"

Distribuie pe:

Celebrăm astăzi, 11 noiembrie, „Ziua Rezervistului Militar" în semn de recunoștință pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român, având ca obiectiv limitarea efectelor acțiunilor teroriste.

Inițial denumită „Ziua Armistițiului", data de 11 noiembrie marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial. La ora 11.00, în cea de a 11-a zi, a celei de a 11-a luni a anului 1918, a fost semnat armistițiul cu Germania.

Ziua Armistițiului este celebrată în mai multe țări, precum Australia, Canada, S.U.A., dar și în state europene.

România s-a alăturat acestor state în 2014 prin adoptarea Legii nr. 150/2014 privind modificarea și completarea O.U.G. nr. 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestora și urmașilor celor decedați

Astfel, după Art. 6 a fost introdus un nou articol care stipulează că „în semn de recunoaștere a meritelor veteranilor pentru apărarea intereselor României se instituie Ziua Veteranilor, care se organizează anual pe 11 noiembrie, prin grija M.Ap.N.

Conform Art. 4 din O.N.G. 82/2006:

„Militarilor care au participat cel puțin 4 luni neîntrerupte sau cumulativ la acțiuni militare li se conferă titlul onorific de „veteran militar" iar personalului civil de „veteran".

Militarilor invalizi li se conferă titlul de „militar veteran", iar civililor invalizi cel de „veteran", indiferent de durata participării.

Aceste titluri se acordă prin ordin al M.Ap.N.

Printre drepturile acordate este prevăzut ca la Muzeul Militar Național „Ferdinand I" și la muzeele unităților militare să existe un registru special cu numele celor care au primit titlul de „veteran militar" și „veteran". În Garnizoana Târgu-Mureș, unde a fost acceptat ca în spațiile acesteia să existe un muzeu, nu este un registru cu numele veteranilor militari. Poate acesta să fie un semnal.

Pentru Armata României această zi este una tristă întrucât în 11 noiembrie 2003 serg. maj. Iosif Silviu Făgărași a fost împușcat mortal, iar serg. maj. Mihail-Anton Samuilă a fost rănit în timp ce o coloană de blindate aparținând B. 151 Războieni „Lupii negrii", aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localității Spin Puldac, situată în zona apropiată de granița cu Pakistanul. Serg. maj. Iosif Silviu Făgărași este primul militar decedat în teatrul de operații din Afganistan, iar serg. maj. Mihail-Anton Samuilă a decedat 3 zile mai târziu.

Ambii au fost înaintați post-mortem la gradul de sublocotenent și decorați cu „Virtutea militară" în grad de cavaler cu însemne de război.

Între cei 27 de eroi ai Armatei Române căzuți la datorie în teatrele de operații sunt și 3 colegi din rândurile Bg. 6 Operații Speciale: mr. p.m. Tiberius-Marcel Petre și sublocotenenții Dumitrescu Iulian și Vizireanu Adrian-Ion.

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Se cuvine deci să aducem recunoștința noastră și un sincer omagiu celor care poartă uniformă, celor care au răspuns prezent la chemarea țării fără comentarii și alte cerințe, convinși fiind că servesc țara prin muncă cinstită și la nevoie chiar prin jertfă.

Chiar dacă și-au lăsat acasă pe cei dragi: părinți, frați, surori, soții sau copii, s-au pus mai presus de toate în slujba poporului.

Din păcate nu toți au avut norocul să se întoarcă la cei dragi.

„La mulți ani!" tuturor veteranilor militari și veteranilor.

Să-și îndeplinească cu cinste misiunile încredințate și să revină alături de cei dragi. Țara să le fie alături!

Lasă un comentariu