LA TÂRGU-MUREȘ SE PREGĂTEȘTE PRIMUL CENTRU DE RECUPERARE MEDICALĂ DIN ROMÂNIA, DESTINAT VETERANILOR MILITARI

Distribuie pe:

Președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități “Sf. Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir” Târgu-Mureș, plutonier adjutant principal (r), Mihai Ilaș, și-a exprimat speranța, luni, în cadrul manifestărilor organizate de Ziua Veteranilor, că primul Centru de recuperare medicală din România, destinat veteranilor militari, va fi realizat cât mai curând.

“Aniversarea Zilei Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150/2014 și reprezintă recunoștința statului român pentru militarii participanți în teatrele de operații din Irak, Afganistan și Balcanii de Vest. La nivel de țară, 10.000 de militari fac parte din asociație. Avem 20 de militari decedați în teatrele de operații și peste 200 de răniți. Un proiect important pentru noi reprezintă Centrul de recuperare a militarilor veterani, care se află la Mănăstirea Dealu din Târgoviște, unde sunt militarii români, participanți în teatrele de operații, cu susținerea militarilor din SUA. Vrem să înființăm acel centru de recuperare pentru România. Un alt proiect al asociației din Mureș îl constituie construirea unui monument al militarilor veterani din teatrele de operații (...) Din păcate, avem 6 militari decedați din Garnizoana Târgu-Mureș, primul ofițer fiind maiorul post-mortem Tiberius-Marcel Petre, iar răniți avem, din păcate, 15”, a declarat plt. adj. principal (r) Mihai Ilaș.

Acesta a spus că în cadrul proiectului de construire a centrului, Primăria Târgoviște a pus la dispoziție fostul spital al Mănăstirii Dealu, urmând ca Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” să asigure finanțarea construirii noului centru.

În cadrul unei ceremonii la care a participat prefectul județului Mureș, Mircea Dușa, și conducerea Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale, eroii din teatrele de operații au fost comemorați, luni, la Târgu-Mureș, printr-o slujbă specială, urmată de depuneri de coroane de flori pe mormântul maiorului post-mortem Tiberius-Marcel Petre, ucis într-un schimb de focuri, pe 3 aprilie 2009, în Afganistan, în timp ce conducea o misiune de intervenție rapidă pentru salvarea unor militari aliați.

Tiberius-Marcel Petre este înmormântat în Cimitirul Eroilor din Târgu-Mureș, alături de 286 de militari români, care au căzut pentru eliberarea orașului în septembrie 1944. (sursa - agerpres.ro)

Lasă un comentariu