SPECTACOL DE TEATRU INEDIT LA LUDUȘ

Distribuie pe:

TAKE IANKE ȘI CADÎR , o cunoscută piesă clasică, scrisă de Victor Ioan Popa, a fost jucată pe scenele teatrelor bucureștene, de multe ori, cu actori celebri. Cu mult curaj și muncă de câteva luni, scenariul și regia au fost adaptate în funcție de personajele jucate de elevii amatori de la Liceul Tehnologic Luduș. Autorul acestui eveniment artistic deosebit de bine realizat este actorul RUDI MOCA din Tg.-Mureș, care a dorit să transmită mesajul esențial al piesei: “dragostea învinge orice obstacol, trecând peste prejudecățile religioase și etnice ale generației mature”.

Dl Rudi Moca este un cunoscut actor din Teatrul pentru Copii și Tineret ,,Ariel” din Tg.-Mureș, unde a activat timp de 43 de ani. A continuat activitatea și în domeniul emisiunilor de radio și TV Tg.-Mureș, realizând documentare artistice. În același timp, s-a ocupat de multe formații de elevi, după revenirea în orașul său natal, Iernut, prezentând cu aceștia piesele de teatru ,,Gaițele” sau ,,Ruleta Românească”, în cadrul festivalului de Teatru Amatori. De asemenea, a obținut premii importante în mai multe domenii artistice. Ultimul spectacol prezentat la Iernut D.C., cu textul scris de domnia sa, i-a avut ca invitați pe preoții din Protopopiatul Luduș, conduși de pr. Protopop LUCIAN VOȘLOBAN, în prezența consilierului cultural al Arhiepiscopiei Alba Iulia.

Această întâlnire a fost determinantă pentru a accepta să lucreze și cu elevii liceului din Luduș, la rugămintea Părintelui Protopop. A fost ajutat direct și de dl Grama Dorin, directorul Casei de Cultură ,,P. Hărăștean”, care i-a pus la dispoziție sala de spectacol pentru repetiții.

Activitatea a început în luna martie 2019, când a avut loc castingul pentru alegerea elevilor pe roluri, iar în mai și iunie s-au desfășurat mai multe repetiții. Uneori a fost nevoie de o altă locație, oferită de Protopopiatul din Luduș, prin bunăvoința pr. Lucian Voșloban.

Munca cu acești tineri elevi, artiști amatori, a fost o surpriză foarte plăcută pentru dl Rudi, care a fost impresionat de pasiunea și seriozitatea lor. După vacanța de vară s-au reluat repetițiile, ajungând până la un număr de 25, care se desfășurau fără ca orele de școală să fie afectate de calitatea învățării. Au existat și dificultăți datorită celor trei navetiști, care veneau din diferite localități pentru repetiții: TAKE - IONUȚ GABRIEL GREC, fiind în cadrul armatei, la Luna, CADÎR - ANDREI BOLOGA, elev la Cluj, și IONEL - ALEX MĂRGINEAN, din Chețani.

Rolul cel mai dificil și permanent în scenă, IANKE, i-a revenit talentatului elev din Luduș, DAVID VOȘLOBAN, fiul preotului Protopop.

Alături de cei trei tineri, alte trei eleve talentate în rolurile ANA - OANA RUXANDRA VIDRU, RACHELA - LUISA MORAR și SAFTA - ALICE ANDREEA BOLOGA, au completat distribuția acestei piese, jucată cu multă dăruire și pasiune. Față de scenariul original, dl Rudi a fost nevoit să adapteze textul, punând în locul personajului IȚIC, pe Rachela, schimbarea dramaturgiei fiind benefică spectacolului. Scenografia a fost creată cu multă imaginație, decorul fiind realizat de Casa de Publicitate - Florin Mateiu din Luduș, iar costumele, foarte inspirate, au fost confecționate de părinții elevilor. ,,Cu bani puțini, dar cu multă pasiune și dragoste se poate face orice”, spunea dl Rudi.

Deși sala de spectacole a Casei de Cultură nu are o acustică prea bună, faptul nu a împiedicat marele succes al spectacolului, care a durat o oră și 20 minute, sala fiind arhiplină.

Dl Rudi Moca, profund emoționat la finalul spectacolului, datorită aplauzelor din sală, și impresionat de succesul obținut, a depus la picioarele interpreților un buchet de trandafiri, iar preotul Protopop Lucian Voșloban, coordonatorul echipei de teatru, a oferit fiecăruia câte un trandafir, ca semn de omagiu și mulțumire pentru acest moment artistic autentic, local.

În sală au fost prezente și oficialitățile orașului, alături de dl Primar Cristian Moldovan și consilierii acestuia, fiind foarte mulți elevi, părinți și iubitori de teatru.

Protocolul foarte generos a fost oferit de Protopopiatul Luduș, în parteneriat cu câțiva sponsori locali. Închei citându-l pe dl regizor Rudi Moca: “Pastila mea de viață este o alergătură permanentă pentru arta spirituală”.

Felicitări și noi succese în domeniul artistic!

Lasă un comentariu