CÂINII DE COMPANIE NE MENȚIN SĂNĂTATEA MINTALĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii australieni de la Universitatea din Sydney, citați de descopera.ro, au analizat impactul câinilor de companie asupra bunăstării mintale a oamenilor, iar dovezile arată că proprietarii de câini prezintă o reducere importantă a dispoziției negative.

“În studiul nostru, am observat la noii proprietari de câini o reducere semnificativă a singurătății, în termen de trei luni de la achiziționarea animalului de companie.

Cercetarea s-a derulat pe o perioadă de 8 luni și a analizat bunăstarea mintală a noilor proprietari de câini, cu cei care intenționau să achiziționeze un câine și cu cei care nu aveau intenția de a deține un câine.

Astfel, am descoperit la noii proprietari de câini niveluri mai mici de singurătate în termen de trei luni de la obținerea unui câine, efectul persistând până la sfârșitul studiului. De asemenea, am descoperit și alte dovezi care să sugereze că proprietarii de câini experimentează o reducere a stărilor negative (supărare, îngrijorare) după achiziționarea unui câine. Însă, nu am văzut niciun impact asupra stresului psihologic, care include simptomele asociate cu depresia și anxietatea.

Unele cercetări anterioare au arătat că interacțiunile dintre om și câine pot avea beneficii în spații precum casele de bătrâni, care folosesc câini de terapie, însă existau foarte puține cercetări privind impactul asupra proprietarilor de câini care interacționează zilnic cu câinele lor acasă.

Deși nu putem identifica exact modul în care prezența câinilor a afectat pozitiv starea de spirit și singurătatea participanților la studiu, multe persoane au raportat că au intrat în contact cu alți oameni din vecinătatea lor datorită patrupedului și, astfel, nu s-au mai simțit izolați.

Știm, de asemenea, că interacțiunile pe termen scurt cu câinii îmbunătățesc starea de spirit și că apariția regulată a acestor interacțiuni produce îmbunătățiri pe termen lung. Chiar și persoanele care doar intenționează să își ia un câine beneficiază de bunăstare mintală.

În lumea aglomerată de astăzi, mulți oameni au pierdut sentimentul de comunitate, iar izolarea socială crește. Câinii îi ajută pe oameni să iasă în cartierele lor mai mult și să întâlnească alți oameni, iar acest lucru este deosebit de important, mai ales la vârste înaintate, când există un risc crescut de izolare și de singurătate. Izolarea și singurătatea cresc riscul de boli cardiovasculare, de cancer și, desigur, de depresie și alte boli psihice”, afirmă oamenii de știință australieni.

Lasă un comentariu