REZULTATELE LA A DOUA SESIUNE A BACALAUREATULUI AU FOST AFIȘATE

Distribuie pe:

Rezultate la cea de-a doua sesiune a Bacalaureatului, înainte de depunerea contestațiilor, au fost afișate marți pe site-ul bacalaureat.edu.ro.

Afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor - RGPD/GDPR).

Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12.00-18.00, atât în format fizic, cât și electronic.

În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi comunicate vineri, 3 septembrie.

CONSILIUL NAȚIONAL AL ELEVILOR SOLICITĂ GUVERNULUI SĂ TRATEZE CU SERIOZITATE IMPLEMENTAREA PROIECTULUI “ROMÂNIA EDUCATĂ”

Consiliul Național al Elevilor solicită Guvernului să trateze cu seriozitate implementarea proiectului “România Educată”, iar Ministerului Educației să invite partenerii de dialog social la dezbateri despre propunerea de plan de acțiune, înainte de a fi supus spre adoptare în Executiv.

Consiliul Național al Elevilor menționează că, în cadrul primei ședințe a comitetului interministerial pentru implementarea proiectului “România Educată” din 26 august, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, s-a declarat îngrijorat cu privire la faptul că autoritățile centrale nu vor putea elabora, până la termenul asumat prin memorandum, un plan de acțiune asumat și un pachet legislativ care să asigure reforma sistemului.

“Deși ne aflăm la mai puțin de zece zile până la termenul la care ar trebui adoptat planul de acțiune pentru implementarea proiectului, încă nu a fost organizată nicio ședință a comitetului la care să participe și partenerii de dialog social, în așa fel

încât să fie stabilite principalele linii de acțiune, bazate pe nevoile actuale ale sistemului de învățământ. Consiliul Național al Elevilor consideră inacceptabilă lipsa de transparență și lipsa implicării active a tuturor actorilor importanți din sistemul de educație în elaborarea planului de acțiune, în contextul în care proiectul Președintelui României a avut parte, în toate etapele, de o largă participare și consultare a societății civile. Ca atare, solicităm Ministerului Educației să invite partenerii de dialog social la dezbateri”, atrage atenția Consiliul Național al Elevilor.

În același timp, Consiliul Național al Elevilor cere Guvernului să trateze cu seriozitate procesul de implementare al unui proiect cu potențial de reformare a sistemului de învățământ românesc și să se asigure de faptul că planul de acțiune, la momentul adoptării, va fi unul fezabil și va conține termene ce pot fi respectate, în așa fel încât să fie evitate măsuri ce nu aduc nicio schimbare sistemică.

TRANSPLANTURILE DE ORGANE, ÎN SCĂDERE LA NIVEL MONDIAL ÎN TIMPUL PANDEMIEI

Cercetarea, realizată de Societatea Europeană de Transplant de Organe din Italia și publicată în jurnalul medical Lancet, s-a bazat pe date prelevate din 22 de țări și a relevat o scădere, în medie, cu 15 % a numărului de operații de transplant la nivel mondial.

Primul val al pandemiei a avut un impact devastator asupra accesului la transplant în numeroase țări, ceea ce a afectat listele de așteptare și a condus la o pierdere semnificativă de vieți, a declarat autorul principal al raportului, Olivier Aubert, din cadrul Paris Transplant Group.

Pe lângă datele anuale în ansamblu, cercetătorii au analizat și informații de la momentul la care fiecare țară a înregistrat 100 de noi cazuri de infectare până la sfârșitul anului. A fost observată o corelație temporară evidentă între înmulțirea cazurilor de infectare cu noul coronavirus și reducerea numărului de transplanturi, au indicat oamenii de știință, precizând însă că s-au remarcat diferențe uriașe de la o țară la alta.

Numărul transplanturilor de organe s-a redus în special în Japonia (în scădere cu 67 %), Croația și Ungaria (ambele înregistrând o scădere cu 37 %), Marea Britanie (în scădere cu 31 %) și Brazilia (în scădere cu 29 %).

În schimb, autorii au observat diferențe puțin semnificative în cazul Elveției, cu doar cu 1 % mai puține transplanturi.

O scădere relativ mică a fost înregistrată și în SUA (în scădere cu 4%), în Norvegia (în scădere cu 7 %) și Canada (în scădere cu 10 %).

În Germania, medicii au transplantat cu aproape 330 mai puține organe de la debutul primului val al pandemiei până la sfârșitul anului, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, reprezentând o scădere cu 11 %.

AMBASADA SUA LA KABUL ȘI-A SUSPENDAT ACTIVITATEA

“Deși guvernul Statelor Unite și-a retras personalul de la Kabul, noi vom continua să ajutăm de la Doha, Qatar, cetățenii americani și familiile lor din Afganistan”, indică anunțul citat.

SUA și-au încheiat luni retragerea tuturor forțelor sale desfășurate în Afganistan, punând astfel capăt unei prezențe de 20 de ani pe teritoriul afgan.

La câteva ore după plecarea ultimilor soldați americani din Afganistan, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că SUA “vor lucra” cu talibanii dacă aceștia “își vor respecta angajamentele”.

“Fiecare etapă pe care o vom urma nu se va baza pe ceea ce spune guvernul taliban, ci pe ceea ce face pentru a-și respecta angajamentele”, a spus Blinken, care a precizat că noii lideri de la Kabul vor trebui să demonstreze că merită să solicite legitimitate și sprijin din partea comunității internaționale.

AGERPRES

Lasă un comentariu