“ARMATA EVALUEAZĂ NECESITĂȚILE, ÎN FUNCȚIE DE CARE VOR FI STABILITE PROIECTELE DE ÎNZESTRARE”

Distribuie pe:

Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, că Armata evaluează necesitățile pe care le are, urmând să se stabilească proiectele care vor beneficia de comenzi, astfel încât “dacă este nevoie de elicoptere de atac, nu vor fi achiziționate elicoptere de transport”.

“Armata evaluează, în momentul de față, din punct de vedere tehnic, din punct de vedere operațional, evaluează necesitățile pe care le are, în funcție de evidențierea acestor necesități pe care evident trebuie să o facă Armata, în funcție de planurile pe care le are, de strategia, de rolul pe care îl are în dispozitivul NATO. În funcție de asta se va stabili care sunt proiectele care vor beneficia de comenzi din partea Armatei. Dacă avem nevoie de elicoptere de atac, poate nu o să dăm banii pe elicoptere de transport”, a declarat Orban, într-o conferință de presă susținută la Ministerul Apărării.

Șeful Executivului a precizat că a avut o discuție cu ministrul Economiei și cu ministrul Apărării în privința folosirii offset-ului.

“Nu să primim mazăre pentru niște achiziții militare pe post de offset, offset-ul să ducă în transfer de know-how, de tehnologie și, de asemenea, prin asigurarea de capabilități care să poată să asigure mentenanța pentru tancuri, pentru transportoare blindate, pentru avioane, pentru elicoptere, astfel încât să dezvoltăm economic industria de apărare. Industria de apărare să capete comenzi foarte stabile și, în mod evident, urmărim și un proces de integrare a tuturor dispozitivelor și a tot ceea ce se achiziționează de Armată, un proces de integrare cât mai mare în industria românească”, a adăugat Orban, menționând că la Parlament este în dezbatere un proiect care reglementează mai clar offset-ul.

Premierul a mai spus că orice comandă militară trebuie să plece de la o evaluare.

“Nu poți să bagi pe gâtul Armatei ceea ce nu are nevoie Armata. Orice comandă militară trebuie să plece de la o evaluare care este făcută de Armată, de profesioniștii din Armată”, a subliniat el.

Ludovic Orban a mai arătat că planul de înzestrare va mări capabilitățile și va face Armata mult mai bine integrată în dispozitivul NATO.

“Armata are un plan de înzestrare care va mări capabilitățile și care o va face mult mai eficientă, mult mai bine integrată în dispozitivul NATO”, a spus acesta.

La rândul său, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a afirmat că cea mai mare problemă în legătură cu offset-ul este Ordonanța 57/2019 privind codul administrativ care introduce anumite limite.

“Ne limitează, tot ceea ce înseamnă partea aceasta de offset direct sau indirect - se stabilește o sumă de 500.000 de lei, un barem peste care orice offset se face în baza aprobării Guvernului și a unei expertize de specialitate. Nu am găsit în momentul de față expertul ca să putem să ne ducem în aplicarea cerinței respective. Ca urmare, aceasta cred că trebuie să fie una dintre prioritățile care trebuie să fie modificată”, a precizat Ciucă. “Armata are în acest moment un plan pe 10 ani de zile. Ar fi foarte păgubos dacă nu l-am alinia, dacă nu ar exista o agregare la nivel național pentru o proiecție pe termen mediu și lung”, a subliniat ministrul Apărării.

Lasă un comentariu